Jamie Oliver - Everyday Superfood CHALLENGE + recept na chleba bez mouky


Dneska tu pro vás nemám kupodivu žádný recept, ale je to shrnutí moji výzvy. A co vůbec tahle výzva obnášela? Přesně 11:5. 2016 jsem se rozhodla, že každý den uvařím něco z kuchařky Jamieho Olivera s názvem Everyday Superfood, kterou jsem si naprosto zamilovala a fotku hodím vždycky na instagram.
A proč jsem měla takovej crazy nápad?
Věděla jsem, že pokud si nedám tuhle výzvu, nikdy nezkusím uvařit ani polovinu jídel a tahle kuchařka bude opět ležet jen tak ve skříni, což by byla škoda. Taky jsem si říkala, že na vás předám alespoň nějakou inspiraci, protože jsou to zase jiné a nové recepty a třeba vás i nalákat na koupi téhle knížky, protože Jamieho není nikdy dost :D
A tak vám teď kuchařku rozeberu trochu podrobněji.

Jak už jsem zmiňovala několikrát, kniha je super už sama o sobě, je to jedna z těch kuchařek se zdravějšími recepty, které si můžete dovolit klidně i ve všední den, protože ani časově nejsou extra náročné. Dělí se na několik kategorií - recepty na snídaně, obědy, večeře, svačiny, různé čaje a jiné pití. U každého jídla jsou taky rozepsány výživové hodnoty na jednu porci, aby jste si mohli živiny na celý den rozložit. Nakonci taky najdete ještě větší kapitolku s názvem "live better", kde Jamie píše o životním stylu a rozebírá důležitost sacharidů, bílkovin, tuků, mléčných výrobků, jak bychom měli nakládat s alkoholem, spánkem, pitným režimem, prostě na co si vzpomenete. Moc se mi líbí, že Jamie se vpodsttatě žádnému jídlu nevyhýbá  a zastává názoru ''od všeho trochu a s mírou''.
Knížce snad ani nemám, co vytknout. Bohužel jsem si nevšimla, že by už u nás v ČR byla v překladu, ale bez problému ji na internetu seženete v originále.

A teď k samotnému plnění výzvy.
Pozitiva
Jsem fakt ráda, že jsem do toho šla, protože teď je to supr čupr pocit, když se podívám na knížku a vím, že jsem uvařila všechny recepty (trocha hrdosti ještě nikoho nezabila:D) Taky mi to dalo spoustu inspirace do budoucího vaření. Hlavně třeba část se snídaněmi mi hodně otevřela oči, protože to byla úplně jiná jídla, než jsem zvyklá a taky spousta slaných receptů, které si často nedělám a zpestřilo mi to alespoň jídelníčk. Další plus je, že jsem třeba nemohla sehlat filo těsto, které bylo v jednom z receptů nutností a takhle jsem se alespoň donutila udělat vlastní těsto. Jednoduše bych kladnou stránku výzby ohodnotila tak, že jsem vyzkoušela spoustu nových a dobrých jídel.
Negativa
Ale na druhou stranu mě občas výzva trochu časově omezovala, protože přiznejme si vařit každý den větší jídlo nebyla úplně sranda :D Taky se třeba někdy stalo, že jsem šla na oběd někam do restaurace a večeři už jsem nepotřebovala znovu teplou a žaludek na to nebyl zvyklý (teď už zvyklý je:D) nebo jsem zrovna na žádné takové jídlo prostě neměla chuť. Problém byl (hlavně ke konci, kdy už jsem mezi recepty neměla moc na výběr) taky se sháněním specifických ingrediencí, mluvím především o některých druzích ryb, mas, ale hlavně o zelenině a ovoci. Když nechcete strávit celé odpoledne hledáním řeřichy nebo třeba chřestu v říjnu, tak to prostě nepůjde. Takže jsem si spoustu receptů musela hodně přizpůsobovat. Asi poslední nevýhodou bylo držet se přesně postupu, protože jako hodně z vás podle receptů moc nevařím a nikdy nevím, co z jídla nakonec vznikne. Tady jsem se "musela" (v podstatě jsem nemusela nic, ale chápete :D) řídit přesně krok za krokem, abych vytvořila, co nejpodobnější jídlo.

Takže z toho všeho vyplývá, že znovu bych už asi do ničeho podobného nešla, ale vůbec, ani trošku toho nelituju, protože jsem si těch 138 dní moc užila a spoustu toho ochutnala a zkusila :)

A na konec tu pro vás mám mých 12 top receptů, které jsem určitě nedělala naposledy. Řeknu vám, byl to docela oříšk vybrat jich jen 12 (původně jsem chtěla jeden, ale to bych si asi moc věřila:D)

Tak takovej vývar jsem ještě opravdu nejedla. Byl z celého kuřete a fakt to ělo znát. A nakombinovatho s rýží mě taky nikdy nenapadlo.

Nejdřív mi ta kombinace přišla hodně zvláštní, ale Jamie má ty chutě fakt promakaný :D Cottage-kukuřičné lívace s jarní cibulkou podávané s opečeným banánem a slaninou.

O to větší radost jsem měla z tohoto jídla, když jsem si připravila vlastní filo těsto! Samosas plněné hovězím masem, černou rýží a batáty.

Slané batátové muffiny už tu jednou byly (poupravený recept tady ) a my si je doma fakt zamilovali! :)

Recept na veggie tofu burger už tu taky mám!

Tyhle tyčinky jsou super! Slazené jen ovocem a taaaak moc dobrý.

Kakaové kuličky s pomerančem a pufovanou quinoou bych chtěla jíst pořád :D

Tennhle fíkovej chlebíček je zase úplně něco jinýho, zase slazenej jenom sušeným i fýky a banány.

Další zajímivý recept na lívance, které jsou vlastně udělané z borůvkového smoothie, trochu mouky a vejce <3

Tohle je hodně praktický recept, tzv. granola dust, kterou můžete dát kamkoliv, nebo z ní udělat třeb lívance a kaši! Berte to jako rozmixovaé musli.

Další bomba! Puding z černé rýže s mangem, LAHODA!

A nakonec tu pro vás mám ještě jeden recept na super chleba, který je úplně bez mouky! A je fakt jednoduchej:

INGREDIENCE:
7 g sáček sušeného droždí 4 lžíce extra panenského olivového oleje 250 g cizrnové mouky 100 g mletých mandlí nebo jiných oříšků 50 g lněných semínek 100 g semínek podle výběru, třeba chia, mák, slunečnicová, sezamový, dýňová (1 snítka čerstvého rozmarýnu) 4 velké vejce z volného výběhu (3 čajové lžičky Marmite)
POSTUP: Předehřejte troubu na 190ºC. Vyložte si formu na chleba pečícím papírem. Smíchejte 375ml vlažné vody s droždím a olejem vidličkou, až se spojí a dáme stranou na 5 minut. Smícháme mouku, mleté ​​mandle a všechna semínka ve velké míse se špetkou mořské soli. Přidáme nasekaný rozmarýn. K suché směsi přidáme taky vejce, Marmite (pokud používáte) a přilijeme kvásek. Všechno promícháme a nalijeme těsto do formy. Pečeme asi 45 minut, nebo dozlatova.

Pokud jste se pročetli až sem, tak vám moc moc děkuju, že jste to se mnou přežili a vařte dál!


Komentáře

  1. Musím říct, že jsi mě fakt nalákala na koupi knížky, ale za 1) nejím skoro žádné maso a pokud, tak jen malý kousek, za 2) mám to samé s rybami a za 3) nenávidím vaření(lívance a podobné dobroty ke snídani se nepočítají), takže by to asi nebyl dobrý nápad ji koupit.:D
    Máš můj obdiv, že sis každý den vařila.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím uznat, že v knížce je docela dost receprů s rybami a masem. Ale na drhou stranu je tam dost i těch bezmasých. Tak půl na půl. A recepty jsou oravdu jednoduché, takže si myslím, že by to mohl být první krůček k tvému vaření :D Ale všechno je to jen na tobě samozřejmě :D A děkuju jsi hodná :)

      Vymazat
  2. Začnu jako paní předemnou (přidala komentář dříve).

    Musím říct, že tvůj blog mě baví čím dál víc!!!! Sleduji mraky blogů a mám pár blogů které navštěvuji každý den a další blogy na které nahlédnu jen občas, tvůj blog patřil mezi ty, které navštívím jen občas, ale dnešním dnem tě musím přeřadit do častější návštěvnosti, protože máš postupně velice zajímavé recepty. A tento článek mě naprosto dostal. Chtěla bych od tebe všechny tyto recepty!! :-))

    Jen tak dál.. Doufám, že si tuhle laťku kterou jsi si nastavila udržíš, protože mi tvé recepty připadají naprosto reálné a při tom zajímavé. A to mám ráda.

    Děkuji moc za nové typy a přeji hodně úspěchů!!!

    KATKA...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozně moc bych ti chtěla poděkovat za upřímný a u srdce zařivající komentář :) Ani nevíš, jakou mi taková slova dělají radost. Bohhužel teď nemám na blog a obecně jídlo tolik času, kolik bych chtěla,, ale budu pracovat na time managementu a zkusím nejlepší! :) Ještě jednou díky :)

      Vymazat
  3. Nemáš vůbec zač, a upřímně, raději teď když nestíháš méně článků ale kvalitních, než moc, ale vytvořených horkou jehlou, potom se to na tom blogu moc podepíše :-)

    A ještě jsem tě chtěla poprosit, myslíš že by jsi měla čas/chuť mi zaslat recepty z tohoto článku na:
    Cottage-kukuřičné lívace s jarní cibulkou podávané s opečeným banánem a slaninou
    Jablečné tyčinky
    Kakaové kuličky s pomerančem a pufovanou quinoou?

    Byla bych ti moc vděčná, ale když opravdu nebudeš mít čas, nic se nestane.

    Děkuji moc za reakci.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeně tak, mám na to stejný názor :) A recepty se pokusím určitě co nejdříve sepsat, ještě jednou moc děkuju :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak