MEDOVNÍK trochu jinak

Sladké pečení, Bez Mléka, Vegetarian
Myslím, že medovník je taková klasika. Neznám člověka, co by ho neměl rád. Jednoduše, když nevíte co za dort k narozeninám, nebo se vám třeba nechce ani péct, tak se koupí marlenka.
Ten klasický medovník jsem už kdysy dávno pekla, a tak jsem druhý pokus chtěla zkusit trochu jinak. Do těsta přidat ořechy, máslo nahradit kokosovým krémem a prostě ho trochu odlehčit. Na druhou stranu jsem ale nechtěla, aby z toho vyšel dort, který medovník připomíná jenom vzhledem. A tak vznikl tento recept. Medovník, který jako medovník vypadá, ale taky tak chutná, jen vám nebude těžko hned po prvních třech soustech. Tak proč ho hned neupéct? :D 
(pokud chcete upéct ten klasický medovník, tak doporučuji recept u foodlover.cz , kde jsem se taky inspirovala při pečení tohoto medovníku)
INGREDIENCE:
  • na těsto:
  • 200g mletých vlašských ořechů
  • 250g hladké mouky + na vyválení (může být obyč.pšeničná, ale jde to i se špaldovou a celozrnnou)
  • 1 vejce 
  • 100g tuhé části kokosového mléka z konzervy - konzervu necháme přes noc v lednici (důležitější úlohu má kokosové mléko v krému, proto pokud tuhé části v konzervě bude méňe, nahraďte ho v těstě rostlinným olejem)
  • 250g medu
  • lžička jedlé sody
  • 2 lžíce vody
  • na krém:
  • 1 sáček vanilkového pudingu nebo 40g kukuřičného škrobu
  • 200g tuhé části kokosového mléka z konzervy
  • 350 ml (rostlinného) mléka
  • 170g medu
  • žloutek
POSTUP:
Začneme tím, že z konzervy kokosového mléka vyndáme lžící tuhou část. Tuto část si zvážíme, abychom věděli, kolik ji máme, protože potřebujeme 200g na přípravu krému a 100g na těsto. Pokud nám bude chybět, tak tu chybějící část nahradíme v těstě olejem.

Dále si připravíme vodní lázeň (do hrnce si dáme malé množství vroucí vody a na tento hrnec položíme mísu, která se však vody nesmí dotýkat)
Do mísy na hrnci si vložíme tuhou část kokosového mléka, případně olej, dále med, vejce, vodu a jedlou sodu. Tuto směs za stálého míchání zahříváme, až nám vznikne středně řídká a hladká hmota.

K této směsi přidáme mouku a ořechy a vypracujeme těsto, které se pořád bude lepit, ale bude držet tvar. Pokud je třeba přidáme další mouku. Asi na 20 minut ho dáme chladit do lednice.

Těsto si rozdělíme na osm kousků. Troubu předehřejeme na 180°C. Každou kuličku těsta si ''obalíme'' v mouce a vyválíme na co nejtenčí kolečko. Půjde to docela špatně, proto je potřeba používat hodně mouky na vyválení. Potom si pomocí pokličky nebo talíře, který má průměr asi 20 cm vykrojíme z těsta kolečko, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Kolečko vůbec nemusí být dokonalé, nevadí ani trhliny, tím, že budeme mít osm pater se vše spojí. Odřezky, které nám zbydou z vykrajování kolečka dáme na plech taky, protože je pak použijeme na zdobení dortu. 
Takto připravený plech dáme péct do trouby zhruba na 3-7 minut do zlatova (vím, je to docela rozptyl, ale v původním receptu jsou uvedené minuty 3, já však pekla většinu minimálně 5 minut, záleží na troubě)

A takto postupujeme pořád dokola. Mezitím, co se nám peče jeden korpus, vyvýlíme další, dáme ho opět na plech i s odřezky a válíme další a další...
Až máme všechny korpusy upečené, necháme je na rovném povrchu vychladnout, protože tak, jak je položíme, tak nám ztvrdnou (ale nebojte, krémem opět zvlhnou:))
Nyní si připravýme krém. Do kastrůlku si vlijeme mléko, přisypeme pudingový prášek nebo škrob, pečlivě promícháme a za stálého míchání přivedeme až skoro k varu, až nám vznikne puding. Potom přidáme med, tuhou část kokosového mléka a žloutek a šleháme, až se nám všechno spojí.

Pár minutek necháme vychladnout a potom potřeme každý korpus tímto krémem, ale necháme si trochu i na okraje slepeného dortu.

Jednotlivé vrstvy na sebe pokládáme a až áme hotovo, potřeme krémem i okraje dortu.
Upečené odřezku z těsta si rozmixujeme a medovník jimi ''obalíme''.
A teď ta nejhorší část.. :D Čekání. Takto hotový medovník musíme dát na minimálně 3 hodiny do lednice, aby do sebe vrstvy korpusu nasákly krém. Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Čekala jsem kdy se tady objeví recept na něco jako medovník ♥ jednoduchý, zdravý .. mám takovej pocit, že teď nebudu jíst nic jinýho :D děkuju za recept

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY