JABLEČNÝ dort

Sladké pečení, Podzim, Vegetarian
Představte si mrkvový dort, ale jen nahraďte mrkve jablky. Tak to je přesně tenhle dortík. Vím, že je tady podzimních receptů přes míru, ale prostě pochopte mě :D Tohle období mám v kuchyni nejraději. Jablka, hrušky, dýně, fíky, švestky, skořice, med, ořechy, kari, pak k tomu přidejte sychravé počasí a červené listí.. Ach, jsem naměkko :D Tak se pojďte taky obměkčit tímhle jablečným dortem :)




INGREDIENCE na dort o průměru cca 24 cm:
  • 300g (celozrnné špaldové či obyč hladké) mouky
  • 100g rozmixovaných slunečnicových semínek (či ořechů)
  • 400g nastrouhaných jablek (cca 4 kusyú
  • 100g rozinek (případně jiného sušeného ovoce)
  • 120g medu
  • 2 lžíce skořice
  • další koření podle chuti (badyán, muškátový oříšek, zázvor..)
  • 6 lžic olivového nebo dýňového oleje
  • 2 vejce
  • 320g kefíru či plnotučného jogurtu
  • 1 citron
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody na pečení
  • (2 lžíce rumu)
KRÉM:
  • 2x250g jemné tvarohy
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 200g mascarpone
  • 2-4 lžíce medu
  • špetka skořice
  • oříšky a jablka na dozdobení
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180°C.
Nastrouháme si jablka (po nastrouhání budou vážit 400g).

Přidáme k nim vejce.

Přidáme rozmixované rozinky s rumem.

Med a kůru z citronu.

A nakonec jogurt.

Všechno pečlivě promícháme.

Nyní do jiné mísy vložíme rozmixovaná semínka.

A smícháme společně s moukou.

Kořením.

A práškem do pečiva a sodou.

Propojíme suchou směs s mokrou.

Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem.

Pečeme 45-60 minut. Necháme vychladnout a podélně rozkrojíme.

Mezitím si připravíme krém: Smetanu vyšleháme do tuha, přidáme tvaroh, mascarpone, med a špetku skořice, promícháme a můžeme zdobit!







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku

MEDOVNÍK trochu jinak