POHANKOVÝ koláč s tvarohem a KARAMELIZOVANÝMI jablky

Bez Lepku, Sladké pečení, Vegetarian

Další z podzimních koláčů. Tentokrát z pohankového křehkého těsta s náplní z tvarohu rozmixovaného s karamelizovanými jablky. Co vám budu povídat, je to mňamka :D 

INGREDIENCE:
Korpus:
  • 220g pohankové mouky
  • 85g studeného másla
  • lžíce medu
  • 1/2 lžičky soli
  • cca 100ml studené vody

Náplň:
  • 300g tvarohu
  • 2 vejce
  • 700g jablek nahrájených na kostičky
  • lžíce kokosového oleje
  • lžíce perníkového koření
  • celá skořice
  • 2 lžíce medu
  • 2-4 lžíce rumu
  • 50g rozinek či datlí

POSTUP:
Začneme tím, že si do mísi nasypeme mouku a přidáme sůl.

Dále přimícháme med.

Máslo si nakrájíme na kostičky a vidličkou nebo kráječem na těsto (hlavně ne rukama, máslo by změklo a to nechceme) ho zapracujeme do těsta.

Hrudky másla vůbec nevadí, naopak. 

A nakonec přilíváme postupně vodu (můžete potřebovat méně, ale i více, záleží na savosti mouky) a chvíli prohněteme rukama, ale jen zlehka. Dáme minimálně na hodinu do lednice.

Mezitím si připravýme náplň. Na kokosovém oleji chvíli restujeme nakrájená jablka. . 

Potom přidáme med.

Celou skořici.


Perníkové koření.

2 lžíce rumu

A asi 2 minuty za občasného míchání necháme zkraramelizovat.

Do mixéru dáme tvaroh. 

Datle či rozinky.

Jablka, případně další dvě lžíce rumu a mixujeme.
Nakonec vmícháme 2 vejce a dáme stranou.
Po hodině chladnutí v lednici si vyválíme těsto a vložíme ho do koláčové formy vymazané tukem, propícháme ho vidličkou a položíme na něj pečící papír s nějakou luštěninou na zatížení.

 Pečeme asi 10-15 minut na 180 stupňů.

 Mezitím si z odkrojků z těsta vykrojíme listy a nožem ozdobíme.
Upečený korpus naplníme krémem.

 Okraje dozdobíme lístečky z těsta.

A dáme s kastrůlkem vody (aby nepopraskal povrch, což mi tentokrát moc nepomohlo :D ) péct ještě asi 20 minut. Já jsem pak dort ještě dozdobila kytičkami z vykrojeného jablka. Dobrou chuť! :)






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku

MEDOVNÍK trochu jinak