POHANKOVÝ koláč s tvarohem a KARAMELIZOVANÝMI jablky
Bez Lepku, Sladké pečení, Vegetarian
Další z podzimních koláčů. Tentokrát z pohankového křehkého těsta s náplní z tvarohu rozmixovaného s karamelizovanými jablky. Co vám budu povídat, je to mňamka :D
INGREDIENCE:
Korpus:
- 220g pohankové mouky
- 85g studeného másla
- lžíce medu
- 1/2 lžičky soli
- cca 100ml studené vody
Náplň:
- 300g tvarohu
- 2 vejce
- 700g jablek nahrájených na kostičky
- lžíce kokosového oleje
- lžíce perníkového koření
- celá skořice
- 2 lžíce medu
- 2-4 lžíce rumu
- 50g rozinek či datlí
POSTUP:
Začneme tím, že si do mísi nasypeme mouku a přidáme sůl.
Dále přimícháme med.
Máslo si nakrájíme na kostičky a vidličkou nebo kráječem na těsto (hlavně ne rukama, máslo by změklo a to nechceme) ho zapracujeme do těsta.
Hrudky másla vůbec nevadí, naopak.
A nakonec přilíváme postupně vodu (můžete potřebovat méně, ale i více, záleží na savosti mouky) a chvíli prohněteme rukama, ale jen zlehka. Dáme minimálně na hodinu do lednice.
Mezitím si připravýme náplň. Na kokosovém oleji chvíli restujeme nakrájená jablka. .
Potom přidáme med.
Celou skořici.
Perníkové koření.
2 lžíce rumu
A asi 2 minuty za občasného míchání necháme zkraramelizovat.
Do mixéru dáme tvaroh.
Datle či rozinky.
Jablka, případně další dvě lžíce rumu a mixujeme.
Nakonec vmícháme 2 vejce a dáme stranou.
Po hodině chladnutí v lednici si vyválíme těsto a vložíme ho do koláčové formy vymazané tukem, propícháme ho vidličkou a položíme na něj pečící papír s nějakou luštěninou na zatížení.
Pečeme asi 10-15 minut na 180 stupňů.
Mezitím si z odkrojků z těsta vykrojíme listy a nožem ozdobíme.
Upečený korpus naplníme krémem.
Okraje dozdobíme lístečky z těsta.
A dáme s kastrůlkem vody (aby nepopraskal povrch, což mi tentokrát moc nepomohlo :D ) péct ještě asi 20 minut. Já jsem pak dort ještě dozdobila kytičkami z vykrojeného jablka. Dobrou chuť! :)
Komentáře
Okomentovat