Trojitý čoko dort
Sladké pečení, Vegetarian
Věřte nebo ne (když nepočítám korpus) je to vpodstatě jen čokoláda a smetana. Takže takovej pařížskej dort s vylepšeným korpusem. Což znamená, že byste měli použít kvalitní čokoládu, tenhle dort je vlastně jenom o ní. Super je značka Callebaut, ale když ji zrovna nemám, tak kupuju v Lidlu fair trade hořkou nebo na vaření.
No stačí toho vypisování a jdem rovnou na recept!
INGREDIENCE na korpus o průměru 24 cm:
- 90g hladké mouky
- 30g kakaa
- 1 lžička instantní kávy
- 120ml vroucí vody
- 60ml zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 115g másla o pokojové teplotě
- 100-150g třtinového cukru (podle chuti, já dávám méňe, čokoláda je sladká až až)
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 velké šťastné vejce
- 700ml smetany ke šlehání (30-40% tuku)
- 300g kvalitní hořké čokolády
- 200g kvalitní čokolády
- lžíce másla
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 6 lžic vody
Jako první se připravíme čokoládový krém, protože ten musí nejlépe přes noc (minimálně 6 hodin tuhnout v lednici.
V hrnci si na mírném plameni rozpustíme nalámanou čokoládu se smetanou. Až je všechno dokonale
rozpuštěné (asi 5 minut) odstavíme ze sporáku.
Necháme vychladnout a dáme minimálně na 6 hodin do lednice.
POSTUP korpus:
Kakao a kávu zalijeme vroucí vodou, metličkou rozmícháme a necháme zchladnout.
Pár minut kuchyňským robotem šleháme máslo, potom postupně přisypáváme cukr a šleháme do pěny. Přidáme vejce.
Ke kakaové směs přimícháme zakysanou smetanu a přidáme k máslu.
V jiné míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Postupně přimícháváme sypkou směs k tekuté až nám vzníkne těsto, které vlijeme do formy vymazané máslem a pečeme 20-30 minut při 180°C. A nelekejte se, když vám těsto v troubě ''nenakyne'', je to dobře.
Upečený korpus necháme vychladnout.
Teď se vrátíme k náplni. Přes noc vychladlý krém nyní vyšleháme robotem. Ale pracujte rychle, ať se krém nerozpustí.
Potom ho rozetřete po vychladlém korpusu.
Dejte do lednice.
Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. V hrnci přivedeme vodu k varu a položíme na něj misku-tím vytvoříme vodní lázeň. V misce rozpustíme čokoládu spolu se smetanou, vodou a máslem. Čokoládou přelijeme vychladlý dort a dáme opět do lednice dokud nám čokoláda neztuhne.
A teď už se do něho konečně po tom nekonečném tuhnutí můžete pustit!! <3 A jak vidíte, možností, jak ho ozdobit je nespočet!
Komentáře
Okomentovat