Trojitý čoko dort

Sladké pečení, Vegetarian


Tak hádám, že následující recept si zamilujete stejně, jako my doma. Tenhle dort dělám na skoro každou rodinnou oslavu, ale když nás přepadne chuť na něco opravdu hoodně sladkého a kalorického, tak je to taky super volba A připravte se na to, že Vám v lednici moc dlouho nevydrží :D A jako bonus je to jeden z nejjednoduších receptů, kterej se prostě musí povést :D

Věřte nebo ne (když nepočítám korpus) je to vpodstatě jen čokoláda a smetana. Takže takovej pařížskej dort s vylepšeným korpusem. Což znamená, že byste měli použít kvalitní čokoládu, tenhle dort je vlastně jenom o ní. Super je značka Callebaut, ale když ji zrovna nemám, tak kupuju v Lidlu fair trade hořkou nebo na vaření.

No stačí toho vypisování a jdem rovnou na recept!






INGREDIENCE na korpus o průměru 24 cm:

  • 90g hladké mouky
  • 30g kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • 120ml vroucí vody
  • 60ml zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 115g másla o pokojové teplotě
  • 100-150g třtinového cukru (podle chuti, já dávám méňe, čokoláda je sladká až až)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 velké šťastné vejce
na krém:

  • 700ml smetany ke šlehání (30-40% tuku)
  • 300g kvalitní hořké čokolády
na čokoládovou polevu:

  • 200g kvalitní čokolády
  • lžíce másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 6 lžic vody
POSTUP krém:
Jako první se připravíme čokoládový krém, protože ten musí nejlépe přes noc (minimálně 6 hodin tuhnout v lednici.
V hrnci si na mírném plameni rozpustíme nalámanou čokoládu se smetanou. Až je všechno dokonale
rozpuštěné (asi 5 minut) odstavíme ze sporáku.

Necháme vychladnout a dáme minimálně na 6 hodin do lednice.

POSTUP korpus:
Kakao a kávu zalijeme vroucí vodou, metličkou rozmícháme a necháme zchladnout.
Pár minut kuchyňským robotem šleháme máslo, potom postupně přisypáváme cukr a šleháme do pěny. Přidáme vejce.
Ke kakaové směs přimícháme zakysanou smetanu a přidáme k máslu.
V jiné míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Postupně přimícháváme sypkou směs k tekuté až nám vzníkne těsto, které vlijeme do formy vymazané máslem a pečeme 20-30 minut při 180°C. A nelekejte se, když vám těsto v troubě ''nenakyne'', je to dobře.
Upečený korpus necháme vychladnout.




Teď se vrátíme k náplni. Přes noc vychladlý krém nyní vyšleháme robotem. Ale pracujte rychle, ať se krém nerozpustí.



Potom ho rozetřete po vychladlém korpusu.
Dejte do lednice.



Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. V hrnci přivedeme vodu k varu a položíme na něj misku-tím vytvoříme vodní lázeň. V misce rozpustíme čokoládu spolu se smetanou, vodou a máslem. Čokoládou přelijeme vychladlý dort a dáme opět do lednice dokud nám čokoláda neztuhne.





A teď už se do něho konečně po tom nekonečném tuhnutí můžete pustit!! <3 A jak vidíte, možností, jak ho ozdobit je nespočet!



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak