Cuketovo-PERNÍKOVÝ dort tofu krémem a karamelizovaným ovocem

Vegan friendly, Sladké pečení, Podzim
Dneska tady mám recept pro ty, co už těší na podzim. Vím, že jsou venku ještě vedra, ale já už se prostě nemůžu dočkat té podzimní atmosféry,  že je všude dýně a skořice. Takže tenhle dortík berte jako takové přivítání tohoto sychravého počasí.
A protože se ségrou jsme si moc oblíbily hrnkový cuketový perník podle www.kitchenette.cz, tak jsem recept trochu pozměnila pro veganskou verzi, přidala tofu krém, karamelizované hrušky a jablka a vznikl z toho tenhle neodlatelný dort :D Jo a koření si uzpůsobte podle chuti, já ho mám ráda větší množství a víc druhů :D

INGREDIENCE:

  • 200g celozrnné žitné mouky
  • 200g celozrnné špaldové mouky
  • 225g javorového sirupu/250g třtinového cukru/225g medu
  • 150g rostlinného oleje
  • 650g strouhané cukety (nevymačkávejte šťávu!)
  • 3/4 hrnku jablečného pyré
  • 2 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 prášek do pečiva
  • lžička sody na pečení
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého anýzu
  • větší špetka muškátového oříšku
  • kůra z jednoho pomeranče
TOFU KRÉM:

  • 3 balení tofu natural (3x180g)
  • 2 zralé banány
  • 75-150ml rostlinného mléka
  • 50g strouhaného kokosu
  • 1-2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • lžička skořice
  • lžíce kokosového oleje (není nutné, krém díky struktuře tofu drží sám)
KARAMELIZOVANÉ OVOCE:

  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 2 lžíce třtinového cukru, jav. sirupu nebo medu
  • lžíce kokosového oleje
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 180°C.
Lněná semínka si namočíme do 4 lžic vody a necháme chvíli nabobtnat.
  
I se slupkou si nastrouháme cuketu.

K cuketě přidáme jablečné pyré, nastrouhanou kůru z pomeranče, olej, pokud používáme jav. sirup nebo med a nabobtnaná semínka.

 Pečlivě promícháme.

V jiné míse si smícháme obě mouky, sodu, prášek do pečiva, kakao, koření a pokud používáme cukr, tak ten.

Teď propojíme obě směsi.

Nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme asi 1-1,5 hodiny. Veganská těsta se kvůli vynechání vajíček pečou obecně déle. 

Mezitím si připravíme krém. Jednoduše rozmixujeme tofu, banány, kokos, skořici, vybrané sladidlo, případně kokosový olej. Postupně přiléváme mléko. Kontistence by neměla být příliš tekutá.

Na karamelizované ovoce si nakrájíme jablko a hrušku na 1-2cm kostičky.

 Chvíli restujeme na kokosovém oleji.

Přidáme skořici a vybrané sladidlo.

A za občasného míchání necháme karamelizovat asi 4 minuty.

Po upečení necháme korpus vychladnout a potom rozkrojíme na 2-3 korpusy (z vlastní zkušenosti upozorňuji, že se díky své vláčnosti docela špatně rozkrajuje, takže pokud nejste trpěliví, rozkrojte korpus raději jen na dvě části). A nelekejte se, že po rozkrojení, je korpus jakokdyby ''až moc'' vlhký, to je normální.
Jednotlivé vrstvy můžeme potírat (dýňovou) marmeládou a tufu krémem. Okraje ozdobíme karamelizovaným ovocem dáme ztuhnout do lednice, čímž se zároveň propojí všechny chutě!





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MEDOVNÍK trochu jinak

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku