DÝŇOVÉ bagely

Vegan friendly, Slané pečení, Vegetarian
Musím se vám přiznat, že bagely jsou asi moje nejoblíbenější pečivo. A co teprv tyhle dýňový?! Bagelům dají krásnou barvu a jsou o trošku vláčn.ější, než klasické bagely. Takže pokud máte nadbytek dýně (a pokud nemáte, bežte si jí koupit :D ), hned si je utíkejte upéct! Jediná nevýhoda je, že se před upečením musí vařit ve vodě (ano zní to divně, ale je to tak :D ), ale i tak vám celkově nezaberou dohromady déle, než 2-2,5 hodiny, i s kynutím. No a pokud si je chcete udělat rovnou ve sladké pumpkin spiced verzi, přidejte 2 lžíce javorového syrupu, skořici, muškátový oříšek a další podzimní koření. Jo a taky jsou tyhle bagely "přirozeně" veganské! No neupeč je!

INGREDIENCE na 8-10 kousků:

  • 500g mouky (já jsem použila 1:1 hladkou špaldovou a celozrnnou špaldovou) + na pomoučnění
  • 7g (1 balíček) instantního droždí
  • 4 lžíce (třtinového) cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 hrnek dýňového pyré (jednoduše nakrájíme např. dýni hokaido na kostičky a s trochou vody dusíme 10-20 minut podle velikosti kostiček a rozmixujeme)
  • 200ml vlažné vody (neměla by přesahovat 40°C)
  • 1 bílek na pomazání (pro veganskou verzi 2 lžíce rostlinné smetany, případně mléka)
  • semínka na posypání
POSTUP:
Nejdříve si dáme do velké mísy droždí, 100ml vody a lžičku cukru. Smícháme metličkou a cca 15 minut necháme nabublat na teplém místě.

 V jiné misce si smícháme mouky a sůl.

Ke kvásku metličkou zašleháme dýňového pyré a zbylých 100ml vody.


Postupně přimícháváme směs s moukou, dokud to jde mícháme metličkou.



 Zbytek mouky zamícháme do těsta už vařečkou. Teď těsto můžete hníst rukama nebo v kuchyňském robotu do hladkého, ale trochu lepivého (podle konzistence přidáme vodu, mouku nebo nic) Zabere to asi 10 minut.

 Potom těsto přykryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody se zbylým cukrem. Potom těsto rozdělíme na cca 10 kusů, každý prohněteme a utvoříme z něj kuličku. Nelekejte se, když vám bude připadat, že jsou kličky mále, bagely nabydou.

Bagely tvarujeme tak, že do středu kuličky dáme konec vařečky a otáčivým pohybem vytvoříme díru v bagelu. Nebojte se udělat díru větší, pečením se zmenší.


Troubu si předehřejeme na 200°C. Bagely vaříme nejlépe po 4 kusech 1 minutu, otočíme a vaříme další minutu. Necháme uschnout na čisté utěrce.


 Bílek si rozmícháme se lžící studené vody a bagely tím potíráme (vegan: potírat rostlinným mlékem nebo smetanou). Můžeme posypat semínky. Pečeme asi 20 minut, ale kontrolujeme.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak