BANÁNOVÝ DORTÍK s karobovým krémem
Vegan friendly, Sladké pečení, Bez Lepku, Bez Cukru
Tohle je pro mě představa dokonalého dortu :D Dá se obměňovat podle období, v létě přidáme ovoce, na podzim skořici a ořechy. Je super ultra zdravý, protože je bez lepku, veganský, slazený jen banány a sušeným ovocem. Co víc si přát..! :D
No a pokud budete hledat fotorecept, jděte na tuto adresu. Jsou to super stránky o životním stylu, kde najdete další super recepty :)
INGREDIENCE na dort o průměru 24-28 cm:
Korpus:
· 4 zralé banány
· 270g bezlepkové mouky (nejlépe se hodí pohanková, ale leze použít i kukuřičnou, jahelnou, rýžovou…)
· 200g rozmixovaných ořechů na moučku dle výběru (levnější alternativou, kterou doporučuji a kterou jsem taky požila jsou slunečnicová semínka)
· 200g sušeného ovoce (rozinky, datle, fíky, švestky..)
· 1 hrnek jablečného pyré (2 uvařená a rozmixovaná jablka)
· 150g rostlinného oleje
· 150 ml rostlinného mléka nebo jablečného džusu
· 1 lžíce perníkového koření nebo skořice
· 1 prášek do pečiva
· Lžička jedlé sody
Krém:
· 2 balení tofu
· 1 vanilkový puding
· 1 zralý banán
· 10 datlí
· 2 lžíce karobu
· 330 kokosového mléka (domácího nebo z plechovky)
POSTUP:
- Nejdříve si rozmixujeme vybrané sušené ovoce (já požila 1:1 datle a rozinky).
- Přidáme banány a mixujeme do hladka.
- Přilijeme olej, mléko a jablečné pyré a opět promixujeme dohromady.
- V jiné misce smícháme všechny ostatní suché ingredience (mouky, rozmixované ořechy či semínka, skořici, prášek do pečiva, soda na pečení).
- Nyní je čas promíchat obě směsi.
- Vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme asi 40 minut, ale testujeme klasicky špejlí.
- Upečený korpus necháme vychladnout a potom ho podélně rozřízneme.
- Mezitím, co nám chladne korpus si připravíme krém. 165ml kokosového mléka si smícháme s obsahem sáčku vanilkového pudingu. Druhých 165 ml mléka si přivedeme v rendlíku k varu, poté odstavíme z plotny a za stálého míchání přidáme mléko s pudingem a šleháme vidličkou, dokud nám nevznikne pudingová konzistence.
- Puding rozmixujeme spolu s tofu, banánem a datlemi do hladké konzistence.
- Pár lžic si dáme stranou na dozdobení dortu. Do zbylého krému přidáme karob a opět chvíli mixujeme.
- Půlkou krému potřeme korpus, přikryjeme druhým korpusem, přelijeme zbývajícím krémem a bílým krémem, který jsme si odložili uděláme až ke středu cca 4 kolečka. Potom od středu táhneme špejlí čáry až k okraji, čímž se nám vytvoří taková ‘‘pavučina‘‘. Dáme nejlépe přes noc do lednice. Dobrou chuť!!
Tohle je naprosto láska. Dneska jsem to měla k snídani. Jako nemůžu říct, že by dortík vypadal pěkně, nebo že ten krém má konzistenci jakou by měl asi mít :D ale proboha ta chuť ♥ dokonce brácha co nejí banány snědl dva kousky:)) Hrozně se mi líbí, jak prostě dokážeš ukuchtit něco dobrýho, ale najdeš si třeba i ty levnější alternativy jako jsou rozinky místo datlí, nebo slunečnicový semínka místo ořechů, protože fakt nejde poznat rozdíl a mě by to v životě nenapadlo. Děkuju moc za recept!! :) ♥
OdpovědětVymazatJeee, to je moc moc milý komentář! Díky moc za něj :) Jsem fakt moc ráda za každou zpětnou vazbu! <3 A pokud ti krém nedržel tvar, zkus přidat do pudingu ještě kukuřičný škrob navíc, aby byl tužší :) Nebo můžeš přidat třeba kokosový olej se kterým ti krém taky lépe ztuhne. A ještě jednou díky moc a hodně štěstí při dalším pečení! :)
Vymazat