BANÁNOVÝ DORTÍK s karobovým krémem

Vegan friendly, Sladké pečení, Bez Lepku, Bez Cukru

Tohle je pro mě představa dokonalého dortu :D Dá se obměňovat podle období, v létě přidáme ovoce, na podzim skořici a ořechy. Je super ultra zdravý, protože je bez lepku, veganský, slazený jen banány a sušeným ovocem. Co víc si přát..! :D 
No a pokud budete hledat fotorecept, jděte na tuto adresu. Jsou to super stránky o životním stylu, kde najdete další super recepty :)

INGREDIENCE na dort o průměru 24-28 cm:
Korpus:
·         4 zralé banány
·         270g bezlepkové mouky (nejlépe se hodí pohanková, ale leze použít i kukuřičnou, jahelnou, rýžovou…)
·         200g rozmixovaných ořechů na moučku dle výběru (levnější alternativou, kterou doporučuji a kterou jsem taky požila jsou slunečnicová semínka)
·         200g sušeného ovoce (rozinky, datle, fíky, švestky..)
·         1 hrnek jablečného pyré (2 uvařená a rozmixovaná jablka)
·         150g rostlinného oleje
·         150 ml rostlinného mléka nebo jablečného džusu
·         1 lžíce perníkového koření nebo skořice
·         1 prášek do pečiva
·         Lžička jedlé sody
Krém:
·         2 balení tofu
·         1 vanilkový puding
·         1 zralý banán
·         10 datlí
·         2 lžíce karobu
·         330 kokosového mléka (domácího nebo z plechovky)
POSTUP:

  1. Nejdříve si rozmixujeme vybrané sušené ovoce (já požila 1:1 datle a rozinky). 
  2. Přidáme banány a mixujeme do hladka. 
  3. Přilijeme olej, mléko a jablečné pyré a opět promixujeme dohromady.
  4. V jiné misce smícháme všechny ostatní suché ingredience (mouky, rozmixované ořechy či semínka, skořici, prášek do pečiva, soda na pečení).
  5. Nyní je čas promíchat obě směsi. 
  6. Vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme asi 40 minut, ale testujeme klasicky špejlí.
  7. Upečený korpus necháme vychladnout a potom ho podélně rozřízneme.
  8. Mezitím, co nám chladne korpus si připravíme krém. 165ml kokosového mléka si smícháme s obsahem sáčku vanilkového pudingu. Druhých 165 ml mléka si přivedeme v rendlíku k varu, poté odstavíme z plotny a za stálého míchání přidáme mléko s pudingem a šleháme vidličkou, dokud nám nevznikne pudingová konzistence. 
  9. Puding rozmixujeme spolu s tofu, banánem a datlemi do hladké konzistence. 
  10. Pár lžic si dáme stranou na dozdobení dortu. Do zbylého krému přidáme karob a opět chvíli mixujeme.
  11. Půlkou krému potřeme korpus, přikryjeme druhým korpusem, přelijeme zbývajícím krémem a bílým krémem, který jsme si odložili uděláme až ke středu cca 4 kolečka. Potom od středu táhneme špejlí čáry až k okraji, čímž se nám vytvoří taková ‘‘pavučina‘‘. Dáme nejlépe přes noc do lednice. Dobrou chuť!!





Komentáře

  1. Tohle je naprosto láska. Dneska jsem to měla k snídani. Jako nemůžu říct, že by dortík vypadal pěkně, nebo že ten krém má konzistenci jakou by měl asi mít :D ale proboha ta chuť ♥ dokonce brácha co nejí banány snědl dva kousky:)) Hrozně se mi líbí, jak prostě dokážeš ukuchtit něco dobrýho, ale najdeš si třeba i ty levnější alternativy jako jsou rozinky místo datlí, nebo slunečnicový semínka místo ořechů, protože fakt nejde poznat rozdíl a mě by to v životě nenapadlo. Děkuju moc za recept!! :) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, to je moc moc milý komentář! Díky moc za něj :) Jsem fakt moc ráda za každou zpětnou vazbu! <3 A pokud ti krém nedržel tvar, zkus přidat do pudingu ještě kukuřičný škrob navíc, aby byl tužší :) Nebo můžeš přidat třeba kokosový olej se kterým ti krém taky lépe ztuhne. A ještě jednou díky moc a hodně štěstí při dalším pečení! :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MEDOVNÍK trochu jinak

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku