MAKOVÝ osvěžující dort se švestkovým krémem

Sladké pečení, Vegan friendly, Vegetarian

Dneska pro vás mám takovou letní klasiku. Tenhle makový dort je podobný předešlému receptu a to banánovému dortíku. Těsto na korpus je v podstatě stejné, jen do něj přidáte mák. Je slazený jen banány a trochou medu. Super je, že do krému nemusí přijít jenom švestky, ale v podstatě jakékoliv ovoce, super jsou lesní plody a moc mi chutná i exotická verze s mangem <3  A konečně jsem vám i vyfotila více fotek v průběhu pečení!


Rozdíl je taky v tom, že dneska vám tento recept přináším i ve veganské verzi! A musím přiznat, že ta veganská je dokonce i jednodušší (teda alespoň pro mě) na přípravu :D Jen se prosím nelekněte toho nálevu z cizrny, ale má podobnou vlastnost, jako bílky. Slibuju, že ho tam fakt neucítíte!


INGREDIENCE: (já pekla ve formě o velikosti 16cm a korpus mi šel rozkrojit na 3 části, když budete péct ve větší formě, doporučila bych dávku těsta zdvojnásobit, potom ho budete moct rozkrojit i na 4 vrstvy! :D )

''NORMÁLNÍ'' verze

Korpus:

  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 80 g máku (jde to i s mletým, ale i s celými zrnky, záleží na vás)
  • 500ml celozrnné špaldovvé mouky (ano, odměřuji mouku v odměrce :D V přepočtu je to asi 250g)
  • 100 ml kefíru
  • 3 lžíce medu
  • 50 ml rostlninného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • lžička skořice
  • špetka soli

Náplň:

  • 280g Skyru  (náhodou jsem ho sehnala za 15,- v Kauflandu, je to zakysaný mléčný výrobek s minimem tuku a vysokým obsahem bílkovin, takže ideální na léto:) ) nebo měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání nebo 250g tofu krému (recept níže) ale více doporučuju tu smetanu kvůli konzistenci :)
  • 300g vypeckovaných švestek (nebo jiného ovoce)
  • (2 lžíce moučkového třtinového cukru) ale já už ničím nedoslazovala
  • 1 citron
  • 2 plátky želatiny


VEGANSKÁ verze

Korpus:


  • 2 banány
  • nálev z cizrny - asi 60 ml (kupuji v DM, kde je menši obsah soli)
  • 80 g máku (taky je jedno, jestli mletý nebo ne)
  • 150-250 ml rostlinného mléka podle konzistence
  • 1/4 hrnku jablečného pyré
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 500 ml = cca 250g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • lžička skořice
  • špetka soli


Náplň:


  • 500g tofu natural
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 banán
  • 300g vypeckovaných švestek nebo jiného ovoce
  • 1 citron
  • 2 lžíce kokosu
  • trochu skořice
  • rostlinné mléko na zředění


POSTUP: (obě verze)

Korpus:
Troubu zapneme na 180°C

Začneme rozmačkáním 2 banánů





Přidáme žloutky (vegan verze-jablečné pyré)




Potom med/ v-javorový sirup




Dále následuje mák, olej a kefír/ v-rostlinné mléko




Přidáme postupně mouku smíchanou s kypřícím práškem a skořicí a kdyby bylo těsto moc hutné, přilijeme vodu (50-150 ml)




V jiné misce si ušleháme bílky se špetkou soli/ v-nálev z cizrny do sněhu a opatrně, ale pečlivě vmícháme do těsta. 



Výsledné těsto by mělo vypadat asi takto.




Nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a okraje vymazané tukem


Pečeme asi 1 hodinu a snažíme se troubu co nejméňe otevírat

POSTUP (Normální verze)
Krém:

Do mixéru vložíme Skyr (tvaroh) 




Přidáme švestky, šťávu i kůru z citronu a nabobtnanou želatinu (jednoduše namočíme plátky do studené vody a pak rozpustíme v !teplé! ne horké vodě) případně cukr



V jiné míse si vyšleháme smetanu a smícháme s rozmixovanou směsí. Výsledný krém by měl vypadat takto.



VEGAN TOFU KRÉM:

U tohoto krému je příprava jednodušší. Jednoduše hodíme všechny ingredience do mixéru s trochou mléka a mixujeme. Podle konzistence přidejte mléko. Ale nepřežeňte to, ať se to dá natírat na dort :)


VRSTVENÍ:

Tak a teď už můžeme dort zdobit :) Vychladlý korpus si rozřízneme na třetiny a plníme krémem a nakonec ozdobíme ovocem. Dobrou chuť!



Veganskou verzi jsem dělala už dřív, takže fotku vám dneska bokužel neukážu :(

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MEDOVNÍK trochu jinak

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku