MAKOVÝ osvěžující dort se švestkovým krémem
Sladké pečení, Vegan friendly, Vegetarian
Dneska pro vás mám takovou letní klasiku. Tenhle makový dort je podobný předešlému receptu a to banánovému dortíku. Těsto na korpus je v podstatě stejné, jen do něj přidáte mák. Je slazený jen banány a trochou medu. Super je, že do krému nemusí přijít jenom švestky, ale v podstatě jakékoliv ovoce, super jsou lesní plody a moc mi chutná i exotická verze s mangem <3 A konečně jsem vám i vyfotila více fotek v průběhu pečení!
INGREDIENCE: (já pekla ve formě o velikosti 16cm a korpus mi šel rozkrojit na 3 části, když budete péct ve větší formě, doporučila bych dávku těsta zdvojnásobit, potom ho budete moct rozkrojit i na 4 vrstvy! :D )
''NORMÁLNÍ'' verze
Korpus:
- 2 zralé banány
- 2 vejce
- 80 g máku (jde to i s mletým, ale i s celými zrnky, záleží na vás)
- 500ml celozrnné špaldovvé mouky (ano, odměřuji mouku v odměrce :D V přepočtu je to asi 250g)
- 100 ml kefíru
- 3 lžíce medu
- 50 ml rostlninného oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 lžičky prášku do pečiva
- lžička skořice
- špetka soli
Náplň:
- 280g Skyru (náhodou jsem ho sehnala za 15,- v Kauflandu, je to zakysaný mléčný výrobek s minimem tuku a vysokým obsahem bílkovin, takže ideální na léto:) ) nebo měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání nebo 250g tofu krému (recept níže) ale více doporučuju tu smetanu kvůli konzistenci :)
- 300g vypeckovaných švestek (nebo jiného ovoce)
- (2 lžíce moučkového třtinového cukru) ale já už ničím nedoslazovala
- 1 citron
- 2 plátky želatiny
VEGANSKÁ verze
Korpus:
- 2 banány
- nálev z cizrny - asi 60 ml (kupuji v DM, kde je menši obsah soli)
- 80 g máku (taky je jedno, jestli mletý nebo ne)
- 150-250 ml rostlinného mléka podle konzistence
- 1/4 hrnku jablečného pyré
- 3 lžíce javorového sirupu
- 50 ml rostlinného oleje
- 500 ml = cca 250g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- lžička skořice
- špetka soli
Náplň:
- 500g tofu natural
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 banán
- 300g vypeckovaných švestek nebo jiného ovoce
- 1 citron
- 2 lžíce kokosu
- trochu skořice
- rostlinné mléko na zředění
POSTUP: (obě verze)
Korpus:
Troubu zapneme na 180°C
Začneme rozmačkáním 2 banánů
Přidáme žloutky (vegan verze-jablečné pyré)
Potom med/ v-javorový sirup
Dále následuje mák, olej a kefír/ v-rostlinné mléko
Přidáme postupně mouku smíchanou s kypřícím práškem a skořicí a kdyby bylo těsto moc hutné, přilijeme vodu (50-150 ml)
V jiné misce si ušleháme bílky se špetkou soli/ v-nálev z cizrny do sněhu a opatrně, ale pečlivě vmícháme do těsta.
Výsledné těsto by mělo vypadat asi takto.
Nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a okraje vymazané tukem
Pečeme asi 1 hodinu a snažíme se troubu co nejméňe otevírat
POSTUP (Normální verze)
Krém:
Do mixéru vložíme Skyr (tvaroh)
Přidáme švestky, šťávu i kůru z citronu a nabobtnanou želatinu (jednoduše namočíme plátky do studené vody a pak rozpustíme v !teplé! ne horké vodě) případně cukr
V jiné míse si vyšleháme smetanu a smícháme s rozmixovanou směsí. Výsledný krém by měl vypadat takto.
VEGAN TOFU KRÉM:
U tohoto krému je příprava jednodušší. Jednoduše hodíme všechny ingredience do mixéru s trochou mléka a mixujeme. Podle konzistence přidejte mléko. Ale nepřežeňte to, ať se to dá natírat na dort :)
VRSTVENÍ:
Tak a teď už můžeme dort zdobit :) Vychladlý korpus si rozřízneme na třetiny a plníme krémem a nakonec ozdobíme ovocem. Dobrou chuť!
Veganskou verzi jsem dělala už dřív, takže fotku vám dneska bokužel neukážu :(
Komentáře
Okomentovat