Borůvkový CHLEBÍČEK s citrónem
Sladké pečení, Vegetarian
Z celého srdce miluju na létě to, že máme doma vždycky nadbytek ovoce, které se musí spotřebovat. Takže s ním nemusím vůbec šetřit a můžu ho dávat úplně všude! Příkladem je tento borůvkový chlebíček. Kromě toho, že je borůvkový má spoustu dalších výhod - je úplně bez přidaného cukru nebo jakéhokoliv sladidla, ale i přes to je díky ovoci příjemně slaďoučký. Citronová kúra i šťáva ho dělá ještě více osvěžujíci, takže na léto je jako dělaný. Vláčnější chlebíček jsem snad ještě neupekla, takže u tohohle receptu vůbec nešetřete na jogurtu/tvarohu a kupte ten nejtučnější, co najdete, fakt se to na výsledku podepíše. A nakonec - když zrovna nechcete péct chlebíček, těsto se dá použít do jakékoliv jiné formy. Třeba muffinové, koláčové, nebo můžete upéct taky borůvkovou bábovku!
INGREDIENCE:
- 100g ovesných vloček
- 120g hladké (celozrnné špaldové) mouky
- 70g mandlí nebo jiných ořechů (levnější alternativou jsou třeba slunečnicová semínka)
- 2 zralé banány
- 2 vejce
- 100g datlí/rozinek/fíků...
- 250g plnotučného jogurtu (nebo třeba tvarohu, kefíru)
- 2 citróny
- 2 lžičky jedlé sody
- lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 250g (lesních) borůvek+na posypání
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu si vymažeme a vysypeme kokosem.
Nejdříve si rozmixujeme ovesné vločky a oříšky na mouku.
Spolu s moukou, sodou a práškem do pečiva prosejeme.
K této směsi nastrouháme kůru ze dvou citrónů.
Teď si rozmixujeme datle. Potom přidáme banány, žloutky, jogurt a šťávu z jednoho citrónu. Mixujeme do hladka.
Přilijeme tuto tekutou směs k sypké a pečlivě smícháme.
V čisté míse pomalu vyšleháme bílky se špetkou soli. Nakonec přimícháme opatrně k těstu bílky.
Potom i borůvky.
Těsto nalijeme do připravené formy a můžeme chlebíček posypat ještě dalšími borůvkami a plátky mandlí.
Pečeme asi 50-60 minut.
Komentáře
Okomentovat