Borůvkový CHLEBÍČEK s citrónem

Sladké pečení, Vegetarian

Z celého srdce miluju na létě to, že máme doma vždycky nadbytek ovoce, které se musí spotřebovat. Takže s ním nemusím vůbec šetřit a můžu ho dávat úplně všude! Příkladem je tento borůvkový chlebíček. Kromě toho, že je borůvkový má spoustu dalších výhod - je úplně bez přidaného cukru nebo jakéhokoliv sladidla, ale i přes to je díky ovoci příjemně slaďoučký. Citronová kúra i šťáva ho dělá ještě více osvěžujíci, takže na léto je jako dělaný. Vláčnější chlebíček jsem snad ještě neupekla, takže u tohohle receptu vůbec nešetřete na jogurtu/tvarohu a kupte ten nejtučnější, co najdete, fakt se to na výsledku podepíše. A nakonec - když zrovna nechcete péct chlebíček, těsto se dá použít do jakékoliv jiné formy. Třeba muffinové, koláčové, nebo můžete upéct taky borůvkovou bábovku!





INGREDIENCE:
  • 100g ovesných vloček
  • 120g hladké (celozrnné špaldové) mouky
  • 70g mandlí nebo jiných ořechů (levnější alternativou jsou třeba slunečnicová semínka)
  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 100g datlí/rozinek/fíků...
  • 250g plnotučného jogurtu (nebo třeba tvarohu, kefíru)
  • 2 citróny
  • 2 lžičky jedlé sody
  • lžička prášku do pečiva 
  • špetka soli
  • 250g (lesních) borůvek+na posypání
POSTUP:

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu si vymažeme a vysypeme kokosem.
Nejdříve si rozmixujeme ovesné vločky a oříšky na mouku.

Spolu s moukou, sodou a práškem do pečiva prosejeme.

 K této směsi nastrouháme kůru ze dvou citrónů.

Teď si rozmixujeme datle. Potom přidáme banány, žloutky, jogurt a šťávu z jednoho citrónu. Mixujeme do hladka.

Přilijeme tuto tekutou směs k sypké a pečlivě smícháme.


V čisté míse pomalu vyšleháme bílky se špetkou soli. Nakonec přimícháme opatrně k těstu bílky.

Potom i borůvky.

 Těsto nalijeme do připravené formy a můžeme chlebíček posypat ještě dalšími borůvkami a plátky mandlí.

 Pečeme asi 50-60 minut.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku

MEDOVNÍK trochu jinak