KREVETY na kokosovém mléce se smaženou sezamovou rýží a avokádovou omáčkou

Bez lepku, Bez mléka, Hlavní jídla


Konečně tu máte po delší době i recept na ''normální'' jídlo po těch všech dortech :D Tyhle krevety na asijský způsob jsou jednoduše lahoda. Je to oběd nebo večeře hotová za 30 minut a obsahuje ingredience, které jsou snadno dostupné. Suchou smaženou rýži krásně doplní avokádová omáčka a šťavnaté krevety a budete chtít víc a víc. Taky bych chtěla ještě dodat, že v receptu jsem použila neloupanou dlouhozrnnou rýži thaibonned a opravdu se to na chuti podepíše. Takže doporučuji použít natural, hnědou, basmati nebo jakoukoliv jinou neloupanou rýži s oříškovým nádechem. Nejen, že jídlo bude chutnat ještě líp, ale taky mají tyhle druhy rýže mnohem víc živin, než ta klasická bílá.



Počet porcí: 4, Čas: 30 minut
INGREDIENCE:

  • 450g  krevet
  • plechovka kokosového mléka
  • 300g (hnědé, basmati, natural..) rýže
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm kousek zázvoru
  • pár snítek šerstvého koriandru
  • (sezamový, kokosový, olivový) olej
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky kari koření
  • lžička kurkumy
  • sůl
  • 6 jarních cibulek
  • chilli paprička podle chuti (já použila celkem 1 malou)
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 2 lžíce sezamových semínek + na posypání
  • 4ks ačokči (nemusí být, můžete taky nahradit jednou mrkví, půlkou papriky nebo úplně vynechat)
  • 1 zralé avokádo
  • trochu čerstvého koriandru
POSTUP:
Začneme tím, že si uvaříme rýži podle návodu na obalu.

Potom si oloupeme a najemno nasekáme zázvor a česnek. Na plátky nakrájíme jarní 4 jarní cibulky, červené cibule, půlku z vybraného množství chilli papričky a případně ačokču čí jinou zeleninu.

Rozehřejeme větší pánev spolu se 2 lžícemi oleje a přidáme koření (skořici, kurkumu, sůl a kari).
Chvíli restujeme, abychom koření ''oživili''.

Přidáme nakrájenou zeleninu.

Ačokču, mrkev nebo papriku.

Restujeme zprudka asi 3 minuty a potom přihodíme krevety.

Opečeme dozlatova asi 3-5 minut.

Přilijeme kokosové mléko, ale asi 50ml si necháme na omáčku z avokáda.

A necháme zredukovat na minimum opět asi 3-5 minut a dáme chvíli odpočívat na talíř.

Teď si nakrájíme na plátky zbylé 2 jarní cibulky a chilli papričku a spolu s uvařenou a scezenou rýží a lžící oleje dáme na pánev, ve které jsme dělali krevety.

 Přisypeme sezamová semínka.

A restujeme do zlatova asi 5 minut.

Mezitím si připravíme avokádovou omáčku, jednoduše rozmixováním avokáda, koriandru, trochu soli, citronové šťávy a kokosového mléka. Případně zředíme vodou.

A můžeme servírovat!












Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MEDOVNÍK trochu jinak

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku