KOKOSOVÝ koláčo dort bez mouky
Sladké pečení, Bez lepku
Tenhle recept je super, když vyrábíte domácí kokosové mléko a zbyde vám kokosové ''maso'' (dužina). Protože jsem tohle ''maso'' potřebovala zužitkovat, smíchala jsem ho stím, co jsem doma našla a vznikl z toho kokosový koláčo dort bez mouky. Tím pádem je tento recept fakt hodně přizpůsobitelný, tak si ho udělejte prostě podle sebe, já vám tady ukazuju jen takovou inspiraci :) Pokud taky nemáte rádi banány (což nechápu, ale může se stát :D ), tak je můžete nahradit více medem, tak jak jsem to udělala, když jsem ho pekla poprvé pro známé.
A omluvte mě za fotky, zrovna jsem spěchala a krém jesště nebyl zatuhlý..
INGREDIENCE:
- TĚSTO
- 240g sušeného kokosu/kokosové dužiny, která nám zbyde při výrobě mléka
- 60g (kokosového) oleje nebo (přepuštěného) másla
- 60ml plnotučného mléka (já použila tučné domácí kokosové, super bude taky to z plechovky, nebo obyč kravské)
- 3 lžíce medu
- 3 vejce
- 2 zralé banány
- skořice podle chuti
- 3 lžíce (tapioka) škrobu
- vanilkové aroma
- lžička vinného octa
- lžička jedlé sody
- KRÉM
- 200g lučiny
- 200g mascarpone
- 200ml smetany ke šlehání
- lžíce medu/nebo jiného sladidla
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180°C.
V míse si rozmačkáme banány (pokud je nepoužíváme, tento krok přeskočíme)
Přilijeme olej, mléko, med, skořici, vanilkové aroma a šleháme.
Žloutky si oddělíme od bílků a přidáme ke směsi i s kokosem, skořicí a vanilkovým aroma. Šleháme.
Přimícháme (tapioka) škrob.
Vyšleháme sníh z bílků ručně smícháme s těstem.
Nakonec si smícháme ocet se sodou (bude to šumět) a přimícháme k těstu.
Těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme 20-30 minut.
Na krém si v míse smícháme mascarpone s lučinou a medem. V jiné míse vyšleháme smetanu a přidáme ke směsi s mascarpone a lučinou. Vychladlý korpus podélně rozřízneme a plníme krémem. Potom dortík můžeme krémem i potřít a ozdobit ovocem. Nechte vychladit, (aťnedopadne jako ten můj :D ) Dobrou chuť! :)
Komentáře
Okomentovat