JÁHLOVÉ muffiny s mákem a borůvkami

Sladké pečení, Vegan friendly, Bez Lepku 







Na těhle muffinách miluju, jak uvnitř křupají jáhly a mák. Jsou úplně jiné než klasické muffiny, spíše hutnější a ne tak nadýchané, ale všechno to vyrovnává chuť.. Navíc jsou bez lepku a veganské! Třikrát hurá! :D A když už jsme u toho lepku.. U tohoto receptu nejvíce doporučuju požít rýžovou, kukuřičnou nebo tapioka mouku, protože mají neutrálnější chuť než třeba taková pohanková s oříškovým nádechem, která se podle mého názoru hodí spíše do jiných receptů.

INGREDIENCE (na 9 velkých muffinů nebo 12 klasických)
  • 100g máku
  • 200g jáhel
  • 50g kukřičného škrobu
  • 200g bezlepkové mouky (kukuřičné, rýžové, tapioka,...)
  • 150g javorového sirupu
  • 1 citron
  • lžíce mletých lněných semínek
  • 4 lžíce jablečného pyré
  • 80g rostlinného (řepkový, slunečnicový...) oleje
  • 220ml rostlinného mléka
  • saček prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • pár kapek vanilkového aroma
  • špetka soli
  • (2-3 hrsti borůvek)
  • třtinový cukr na posypání
POSTUP:
  Začneme tím, že si mletá lněná semínka namočíme do 2-3 lžic lněných semínek a necháme nabobtnat. Předehřejeme si troubu na 200°C.

Dále si jáhly vysypeme na rozehřátou pánev a asi 5 minut prančíme. Taky je můžeme dát na plech a asi 8 minut opéct.
Před:
  
Po:

Do mísy si vložíme všechny sypké ingredience (mák, jáhly, mouku, škrob, jedlou sody, prášek do pečiva, sůl)

V jiné míse smícháme mokré ingredience (sirup, olej, mléko, vanilkové aroma, jablečné pyré a taky kůru z 1 citronu a šťávu z 1/2 citronu)
Taky přidáme ''vajíčko'' z lněných semínek


Poté spojíme suchou a mokrou směs dohromady

Přidáme borůvky a výsledné těsto by mělo vypadat takto

Těstem plníme připravené formičky, posypeme borůvkami a třtinovým cukrem.

Podle zvolené velikosti muffinů pečeme 10-15 minut, čím kratší dobu, tím lépe. Dobrou chuť!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku

MEDOVNÍK trochu jinak