''Strakatý'' KAKAOVÝ dortík

Bez Lepku, Bez Cukru, Sladké pečení, Vegetarian

Je tu další sladký recept, protože poslední dobou ani jiný vymýšlet neumím *došla vařící inspirace*. No ale sladkým taky nikoho urazit nejde že jo.
Jde o kakaový korpus, který je úplně bez mouky a jako bonus obsahuje tvarohovo-pudingovou vrstvu. Upřímně sama jsem nevěřila, že bude takhle dobře držet a ještě líp chutnat. Vpodstatě mi po upečení připomínal trošičku cheesecake-brownies, i když složením od něj má docela daleko. Navíc jsem pro vás ozkoušela taky jeho levnější verzi. Normálně bych místo mouky použila nějaké mleté ořechy jako jsou madle, čí lískáče, ale pokud se vám stejně jako mě nechce dávat 70 korun za balíček, stačí místo ořechů rozmixovat slunečnicová semínka nebo kokos, které jsou značně levnější! A slibuju, že rozdíl nepoznáte :)


INGREDIENCE:
  • KAKAOVÝ ZÁKLAD
  • 150g strouhaného kokosu
  • 150g slunečnicových semínek
  • 200g sirupu z agáve, javorového, rýžového nebo třeba medu
  • 50g kokosového oleje/slunečnicového oleje/rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 2 polévková lžíce kakaa
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 č. lžička prášku do pečiva
  • 50 ml silného espressa + můžete přidat ještě 2 lžičky instantní kávy navíc
  • 200ml mléka (kravské, sojové, rýžové..)
  • TVAROHOVO PUDINGOVÁ NÁPLŇ
  • 1 sáček vanilkového pudingu
  • 250g tvarohu
  • 250ml mléka
  • 3 lžíce sirupu či medu
  • 1 vejce
POSTUP:
TVAROHOVO-PUDINGOVÁ NÁPLŇ:
Obsah sáčku pudingu si rozmícháme s menší částí mléka. Zbytek mlék přivedeme téměř k varu a potom přilijeme směs s pudingovým práškem a mícháme do zhoustnutí. 

K hustému hotovému pudingu přidáme sirup ši med, tvaroh a úplně nakonec, až máme všechno propojené, zašleháme vejce a dáme stranou.

KAKAOVÝ ZÁKLAD:
Začneme rozmixováním kokosu a semínek na co nejjemněji. Rozmixujeme je zvlášť a následně smícháme.


Potom k ''mouce'' z kokosu a semínek přidáme kakao, soda a prášek do pečiva. Smícháme.

V jiné míse rozšleháme vejce, sirup či med, kávu a mléko. Poté obě směsi propojíme.

Vzniklé těsto nalijeme do formy vymazané tukem nebo vyložené pečícím papírem

Nyní v ruzných ornamentech a tvarech vylijeme na kakaovou směs tu tvarouhovou a špejlí můžeme ješte dozdobit.

Pečeme prvních 25 minut na 180°C, poté teplotu trouby snížíme a dopékáme asi dalších 20-30 minut na 160°C. Necháme pečlivě vychladnout a můžeme podávat.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak