{Vegan} Kynutý drobenkový koláč s ovocem

Sladké pečení,Vegan friendly, Vegetarian

Původně tenhle koláč neměl být vůbec veganskej. No ale ségra se vyhýbá kravskému mléku, takže jsem na kvásek použila rýžové a nakonec jsem na něj byla tak natěšená, že mi uplně vypadlo přidat tam vajíčka, která už jsem měla mimochodem oddělená :D No a vznikl z toho tenhle koláč. Je to taková klasika ve zdravější verzi.

INGREDIENCE:
Těsto:

  • 300g celozrnné špaldové mouky
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • Hrnek/200ml (rýžového) mléka
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3/4 kostky čerstvého droždí
  • lžíce skořice (na něhoho možná moc, ale my to máme rádi hodně kořeněné:D 
  • +ovoce vlastního výběru (rybíz, angrešt, maliny, švestky, meruňky, rebarbora...)
Drobenka:

  • 100g ovesných vloček
  • 50g nasekaných ořechů
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • lžíce javorového sirupu
  • špetka soli
  • trocha skořice
POSTUP:

Do mísi nalejeme mléko, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci sirupu a všechno pečlivě promícháme. Asi 10 minut necháme aktivovat droždí. Potom přidáme zbývající sirup, mouku,skořici a olej. Vypracujeme do hladkého nelepivého těsta (pokud je třeba přidáme i trochu mouky navíc), což by mělo zabrat asi 10 minut. Dáme do mísi, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi třičtvrtě hodiny.
Mezitím si připravíme drobenku - v misce smícháme všechny ingredience a podle potřeby přidáme ještě víc vloček nebo oleje.
Omyjeme (a pokud chcete nakrájíme) si ovoce a předehřejeme troubu na 180°C. Nakynuté těsto vytlačíme prsty do dortové formy vyložené pečícím papírem, posypeme připraveným ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme asi 30-40 minut, ale záleží na troubě. Tak ať se povede ;)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MEDOVNÍK trochu jinak

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku