Domácí TOFU burgery

Hlavní jídla, Vegetarian

Tenhle recept jsem dělala v rámci plnění mojí výzvy - každý den si vyberu recept z knížky Everyday superfood od Jamieho Olivera a uvařím ho. Tahle knížka vyšla minulý rok na konci prázdnin, takže bohužel u nás v Česku ještě není. Proto sem přidávám tenhle (trochu víc) poupravený recept. V knížce je celkem (pokud moje matematické dovednosti neselhaly) 137 receptů a dneska jsem byla přesně na 70. Je to občas docela dřina výzvu splnit, protože každý den se Vám prostě nechce nebo nemáte zrovna žaludek na větší jídlo, ale šla jsem do toho, tak už to dokončím, ne? :D
No ale zpátky k receptu. I když u většiny lidí nemá tofu nejlepší pověst a je zažité jako jídlo vegetariánů a veganů, tak mu prosím dejte šanci :D Když ho dobře upravíte a okořeníte, vznikne z toho naprosto geniální jídlo. A tyhle ''burgery'' jsou toho příkladem.
INGREDIENCE(3 porce):
  • 2 balení uzeného tofu (360g)
  • 1 vejce
  • svazek pažitky
  • pár snítek tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • lžička grilovacího koření (já použila koření ''grilované kuře'' pro autentickou chuť)
  • 50g pohankové krupice nebo strouhanky z chlebu
  • lžíce hořčice
  • lžička křenu
  • 3 plátky cheddaru
  • 2 cibule
  • pár listů salátu 
  • 4 velká rajčata
  • 2 velké hrsti bazalky
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • stroužek česneku
  • nakládané okurky
  • chilli omáčka podle chuti
  • 3 burgerové housky (já vždycky peču podle receptu od kitchenette )
POSTUP:

Tofu rozdrolíme do čisté utěrky a vymačkáme z něho přebytečnou vodu (cca 4 polévkové lžíce). Vysypeme ho do mísy, přidáme krupici/srouhanku, nasekanou pažitku, tymián, grilovací koření, zhruba půl lžičky soli, pepř, hořčici, křen a vajíčko. Všechno pečlivě propracujeme a vytvoříme 3 burgery o velikosti burgerových housek. Dáme do lednice.
Rajčata rozčtvrtíme, vložíme do hrnce s 1 hrstí nasekané bazalky, chilli omáčkou, trochou soli a pepře a vaříme asi 10 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
Cibuli nakrájíme na kolečka a na oleji opečeme do zlatova.
Na bazalkový dresink rozmixujeme druhou hrst bazalky s jogurtem, česnekem, solí a pepřem.
A teď můžeme rozpálit gril. Burgery opékáme z každé strany asi 5-7 minut a po prvním (a vlastně posledním) otočení na něj dáme plátky sýru. Burgerové housky rozkrojíme a krátce opečeme. Burgery si poskládáme podle chuti, já si ho vrstvila následovně: rajčatová omáčka, salát, nakládané okurky, tofu burger, cibule a bazalkový dresink. Dobrou chuť!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku

MEDOVNÍK trochu jinak