Sněhová bábovka s pudingovou NÁPLNÍ


Recept ideální, pokud vám zrovna zbyly bílky (ale pokud nezbyly, upečte si ji i tak :D a ze zbylých žloutků si můžete udělat třeba lemon curd <3). Inspirace přišla opět a zase od mé milované Markéty Kitchenette. Poslední dobou se taky snažím omezit používání kypřícího prášku hlavně kvůli tomu, že se snižuje čerstvost upečeného pečiva a prostě je to docela zbytečná chemie navíc. Takže ho teď většinou nahrazuji právě sněhem z bílků. Výsledek je navíc nadýchanější a jak už jsem psala, další den je snad ještě chutnější! Proto opravdu doporučuji tenhle recept zkusit. Bábovka je navíc doplněna kúrou z pomeranče a část mouky je nahrazená mletými ořechy. A kakaová pudingová náplň? Je to boží!

INGREDIENCE:

  • 7 bílků pokojové teploty (stačí když je necháte alespoň hodinu při pokojové teplotě)
  • 220g třtinového cukru
  • 120g hladké (špaldové) mouky
  • 40g mletých mandlí (dobře fungují také lískové či vlašské ořechy)
  • 100g ghí či obyčejného másla (rozpuštěné a následně vychlazené na pokojovou teplotu)
  • kúra z jednoho většího pomeranče
  • špetka soli
  • na náplň:
  • 250ml plnotučného mléka
  • 1 pudinkový prášek
  • 250g plnotučného tvarohu
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 2-3 lžíce medu


POSTUP:

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo třeba strouhaným kokosem.
Začneme přípravou náplně. 160ml mléka ohřejeme téměř k varu. Zbytek mléka smícháme pudinkovým práškem, kakaem a medem a za stálého míchání přilijeme k horkému mléku a vaříme dokud nám nevznikne hustá hmota. Následně přidáme tvaroh a pečlivě promícháme, případně ještě dochutíme medem a kakaem.


V robotu si vyšleháme bílky se špetkou soli a lžící třtinového cukru na tužší sníh. Poté přidáváme po lžících zbývající cukr, až nám vznikne úplně tuhý sníh. Od začátku šlehání, až do výsledného sněhu by to mělo robotu trvat cca  10 minut.

V jiné míse si smícháme mouku, mleté ořechy a kúru z pomeranče. Výkon robota snížíme na minimum a po lžících přidáváme směs s moukou. Nakonec přilijeme ghí či máslo. 
Půlku těsta vložíme do formy.

Pokračujeme s pudingovou náplní (možná ji nepoužijete celou, ale to nevadí, protože když ji dáte do lednice trochu zchladnout bude chutnat skoro jako termix a máte na světě super sváču!).

A všechno to zakončíme zbylým těstem. 
Bábovku pečeme cca 30-40 minut, dávejte pozor, ať ji nepřepečete, aby nebyla vsušená. Pk už ji jen necháme alespoň půl hodiny vychladnout, vyklopíme z formy a máme hotovo!!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak