Kokosový PUDING z černé rýže



Tohle jídlo jsem si oblíbila natolik, že jsem ho v jeden týden vařila alespoň třikrát. Protože kombinace limetky, máty, manga, kokosu a rýže nemůže být nikdy špatná. Pokud jste už někdy ochutnali klasickou mango sticky rice, určitě víte o čem mluvím:)) Textura tohohle pudingu je ale něco úplně jiného, protože černá rýže ''sticky'' prostě není. Ale to v žádném případě není její nevýhoda.

A jako bonus, kromě chuti tohohle jídla, je to naprosto zdravá pochoutka. Černá rýže je další z mnoha superfoods. Obsahuje velkou škálu aminokyselin a minerálů. O bobulovitém ovoci už dávno, víme, že je to super antioxidant, ale černá rýže má ještě větší antioxidační účinky a navíc, obsahuje méně cukru a více vlákniny než ovoce.

Taky doporučuju puding uvařit rovnou ve větším množství, protože vydrží alespoň  5 dní v lednici, takže při ranních nestíhačkách stihnete alespoň tuhle snídani :))


INGREDIENCE na 4 porce:

  • 300g černé rýže
  • 200g sušeného strouhaného kokosu
  • několik lžic kokosového nebo palmového cukru, případně medu
  • zralé mango
  • limetka
  • čerstvá máta
  • kokosové chipsy


POSTUP:


Začneme přípravou domácího kokosového mléka. Kokos si dáme do mixéru s 4 hrnky vlažné vody a mixujeme asi 2 minuty. Přecedíme nejdříve přes cedník a poté i přes platýnko, abychom se zbavili všech zbytků kokosu.

400ml mléka dáme do kastrůlku společně s 200 ml vody  přivedeme k varu. Přidáme propláchlou rýži a vaříme 45-60 minut dokud rýže nebude uvařená o něco více než kdybychom ji dělali jako přílohu.

Zhruba polovinu uvařené rýže dáme do mixéru spolu s dalšími 200ml kokosového mléka a rozmixujeme do hladka. Tuto směs přidáme zpátky k uvařené rýži, dosladíme cukrem či medem podle chuti, přidáme limetkovou šťávu, případně ještě naředíme kokosovým mlékem a pokud chceme hned podávat znovu pudink zahřejeme a přendáme do misky. Podáváme s mangem, nasekanou mátou, limetkovou kúrou a opraženými kokosovými chipsy.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak