LÍSKOVÉ ořechy v hlavní roli

Dneska tu pro vás mám rovnou dva recepty! První je na až směšně jednoduché lískooříškové mléko. Při výrobě rostlinných mlék vám vždycky zbude dužina z ořechů a všichni víme, že ořechy nejsou úplně nejlevnější záležitostí, tak se z nich snažím vytěžit každý kousíček. A tak vznikly sušenkové ''sendviče'', ve kterých jsem mouku nahradila právě zbylou dužinou z lískooříškového mléka. Představte si je ještě naplněné karamelem a hádám, že už si je poběžíte do kuchyně upéct.

INGREDIENCE na lískooříškové mléko:

  • 1 hrnek (250ml) lískových oříšků namočených alespoň na 6 hodin ve vodě
  • 2-4 hrnky vody, podle toho, jak chcete mít mléko tučné
POSTUP:

Ořechy si scedíme. Vložíme je do mixéru spolu s vodou a mixujeme na vysoké otáčky alespoň 3 minuty. Přecedíme přes platýnko a co nejvíce vymačkáme.

Hotové mléko můžeme doladit podle chuti. Dosladit sirupem, přidat skořici, vanilku, kakao.. Možností je spousta.

INGREDIENCE na sušenkové sendviče:

  • zbytek dužiny z lískooříškového mléka (měla by vážit asi 180g, když bude vážit méně, doplňte to mletými ořechy)
  • 130g změklého másla
  • 130g moučkového třtinového cukru (klasický třtinový cukr jen rozmixovaný na moučku)
  • 20g holandského kakaa
  • špetka mořské soli
  • karamelová náplň:
  • 1/2 (20g) vanilkového pudingu (bez lepku)
  • 250ml mléka (super je použít lískooříškové, co jsme si právě vyrobili, protože když už, tak už.))
  • 100g třtinového cukru
  • 40g změklého másla
  • 60ml smetany
  • lžíce vody
  • lžíce medu
  • pokud chceme slaný karamel tak 1/2 čajové lžičky mořské soli
POSTUP:
Máslo smícháme s dužinou z oříšků.

Přidáme cukr.

Holandské kakao.

A špetku soli.

A všechno to spojíme, až nám vznikne poněkud lepkavé těsto, které dáme vychladit do lednice.

Mezitím, co se nám chladí těsto si připravíme náplň.
Do pánvičky si vložíme cukru, který smícháme s vodou a medem.

 Až jsou tyto tři ingredience dostatečně spojené, začneme je zahřívat, ale už nemícháme, mohly by se nám vytvořit krystalky, které už by nerozpustily. 
Až se cukr rozpustí, snížíme teplotu a necháme ještě pár minut probublávat, dokud nebude mít tmavě hnědou barvu. Ale záleží na tom, jakou chuť karamelu máte nejraději, čím déle ho necháme vařit, tím tmavší bude a tím ''spálenější'' chuť bude mít. Ale pozor, ať ho nespálíte příliš.

Až si budete myslet, že jste dosáhli správné barvy, přilijeme smetanu. Bude to prskat, ale to je normální. Nyní už vařečkou mícháme, ať se smetana pořádně s karamelem spojí.

 Nakonec přidáme máslo a sůl, promícháme a necháme ještě chvilku probublávat. 

Poté necháme chvilku vychladnout. 

Teď si připravíme puding. 180ml mléka přivedeme téměř k varu, zbylých 70 ml smícháme s pudingovým práškem a za stálého míchání přilijeme k mléku v kastrůlku. Mícháme, dokud nám nevznikne hustý puding.

Puding si přemístíme do misky. Metličkou do něho za stálého míchání přidáme karamel (pokud nám mezi tím ztuhl, znovu ho rozehřejeme). Náplň máme hotovou, dáme ji prozatím stranou.

Troubu předehřejeme na 180°C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Z vychlazeného těsta na pečící papír tvarujeme kuličky s dostatečným rozestupem, protože se nám v troubě pěkně roztečou.

Pečeme je asi 10-15 minut, necháme vychladnout a plníme karamelovým krémem. Nejlépe chutnají vychlazené z lednice se sklenkou lískooříškového mléka.))

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak