PODZIMNÍ DORT - čokoláda, lískové ořechy, mák

Konečně jsem si našla čas upéct něco pro nás doma. A taky něco, co bych vám mohla hodit na blog. Když už to bylo po takové delší době, řekla jsem si, že to musí být něco trochu mimořádnějšího. Něco luxusnějšího. A taky, vzhledem k počasí, něco podzimního.
A to ''něco'' byl tenhle třípatrový dort plný čokolády, mascarpone, lískových ořechů, máku, skořice, hrušek, hroznového vína a medu. Tenhle hříšný dort, který fakt musíte zkusit.
INGREDIENCE:
  • na čokoládový korpus:
  • 500g hladké (špaldové) mouky
  • 50g kakaa
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 150g mletých (rozmixovaných) lískových ořechů
  • 6 vajec - pokojové teploty
  • 500g třtinového cukru
  • 150g (hořké) čokolády
  • 250g másla
  • 3 lžíce brandy (není nutné, ale doporučuju)
  • 130ml mléka + lžička octa / 130ml podmáslí - pokojové teploty
  • na makový korpus:
  • 250g hladké (špaldové) mouky
  • 100g mletého máku
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička skořice
  • 3 vejce - pokojové teploty
  • 220g  třtinového cukru
  • 125g másla
  • 70ml mléka + lžička octa / 70ml podmáslí - pokojové teploty
  • čokoládový krém z mascarpone:
  • 300g (hořké) čokolády
  • 750ml smetany ke šlehání (min 32%) - pokojové teploty
  • 750g mascarpone -pokojové teploty
  • med či javorový sirup na doslazení
  • na dozdobení:
  • hrušky
  • hroznové víno
  • skořice
  • med
  • máslo
POSTUP:
  1. Spodní část dortu je ze dvou čoko-lískových korpusů rozkrájených celkem na 4 části , druhé patro je z jednoho čoko-lískového a makového rozkrájeného na dvě části a nejmenší patro je ze tří makových částí.
  2. Čoko-lískooříškový korpus: Nejdříve si připravíme formy na pečení. Já jsem spodní patro pekla o velikosti 20 cm, druhé patro 15 cm. Takže jsem si máslem vymazala a pečícím papírem vyložila dvě 20-ti centrimetrové formy na dort a jednu 15-ti centimetrovou  formu.
  3. Troubu předehřejeme na 180°C.
  4. Vejce vyšleháme v robotu s cukrem do pěny. Ale dáme si na caš, klidně je šlháme 20 minut.
  5. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem.
  6. V jiné míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu a sůl.
  7. Až máme vyšlehaná vejce, opatrně zamícháme vychladlou čokoládu s máslem a brandy. Pokud nemáme podmáslí, smícháme mléko s octem a necháme ho 3 minutky stát. Takto vytvořené podmáslí, nebo klasické podmáslí také přidáme k vejcům.
  8. Nakonec k tekuté směsi prosejeme sypkou směs a přimícháme ořechy. Pořád mícháme opatrně a pomalu, aby se z vyšlehaných vajec nedostal vzduch.
  9. Těsto rozdělíme do dvou 20-ti cetrimetrových forem a jedné 15-ti centrimentové formy. Myslete na to, že oba 20-ti centrimentové korpusy, budete rozřezávat na poloviny a 15-ti centrimetrovému korpusu zarovnáte pouze vršek.
  10. Menší korpus pečeme cca 20 minut a větší korpusy asi 30 minut, ale vždy otestujeme špejlí.
  11. Makový korpus: Mezitím, co se nám pečou čokoládové korpusy, připravíme si těsto na makový korpus. Postup je skoro stejný.
  12. Opět si nacyhstáme formy na pečení. Jednu 15-ti centrimetrovou a poté buď klasickou 23 centrimetrovou formu, nebo menší plech.
  13. Vejce opět šleháme asi 20 minut v robotu. 
  14. Máslo si rozpustíme.
  15. V míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl.
  16. K vyšlehaným vejcům přimícháme opatrně máslo a podmáslí (opět, pokud nemáme kupované podmáslí, vytvoříme si vlastní s mléka a octa). 
  17. Poté prosyjeme k tekuté směsi sypkou směs a přimícháme mák. 
  18. Těsto rozdělíme do jedné 15-ti centrimetrové formy a do 23 centrimetrové formy či plechu. Myslete na to, že 15-ti centimetrový korpus budete rozřezávat na poloviny a korpus z plechu na tři cca 10 centimetrová kolečka, která nemusí být příliš vysoká, asi 1-2 cm.
  19. Těsto na plechu či větší formě pečeme asi 15- 20 minut a těsto v 15-ti centimetrové formě asi 25 minut, opět otestujeme špejlí.
  20. Čokoládový krém: Nejdříve si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou následně necháme vychladnou na pokojovou teplotu. 
  21. Vyšleháme si smetanu do tuha. Poté k ní už jen ručně metličkou zašleháme mascarpone a vychladlou čokoládu. 
  22. Sestavení dortu: Všem vychladlým korpusům odřežeme okraje a zarovnáme vrchní část. Z makového korpusu na plechu či větší formě vykrojíme tři kolečka o velikosti cca 10 cm.
  23. 1. patro: Největší korpusy rozpůlíme, takže nám vzniknou 4 části. Naplníme je čokoládovým krémem a malou vrstvu krému dáme ze stran i navrch dortu. Dáme vychladit do lednice. 

  24. 2. patro: Makový korpus rozpůlíme, a na střídačku spojíme krémem: makový korpus, krém, čoko korpus, krém a zakončíme druhou půlkou makového korpusu. Opět dáme malou vrstvu krému ze stran a navrch dortu. Dáme do lednice

  25. 3. patro: Tři kolečka spojíme krémem a trochu krému dáme opět i ze stran a navrch.

     
  26. Nyní na největší patro položíme druhé patro a na druhé patro položíme třetí patro.
  27. Případné nerovnosti zarovnáme krémem.
  28. Na dozdobení: Hrušky, cca 4 kusy, rozčtvrtíme vykrojíme střed. Dáme je na plech, spolu s asi 2 lžícemi medu, skořicí a na každý kousek hrušky dáme kousek másla. Promícháme a pečeme na 180°C asi 20 minut. Vzniklou medovou omáčku přendáme do rendlíku, přidáme 2 lžíce medu a 2 lžíme másla a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut
  29. Dort dozdobíme hruškami, hroznovým vínem, medovou omáčkou, lískovými ořechy... A můžem se do něj pustit! 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak