PODZIMNÍ DORT - čokoláda, lískové ořechy, mák
Konečně jsem si našla čas upéct něco pro nás doma. A taky něco, co bych vám mohla hodit na blog. Když už to bylo po takové delší době, řekla jsem si, že to musí být něco trochu mimořádnějšího. Něco luxusnějšího. A taky, vzhledem k počasí, něco podzimního.
A to ''něco'' byl tenhle třípatrový dort plný čokolády, mascarpone, lískových ořechů, máku, skořice, hrušek, hroznového vína a medu. Tenhle hříšný dort, který fakt musíte zkusit.
INGREDIENCE:
- na čokoládový korpus:
- 500g hladké (špaldové) mouky
- 50g kakaa
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 150g mletých (rozmixovaných) lískových ořechů
- 6 vajec - pokojové teploty
- 500g třtinového cukru
- 150g (hořké) čokolády
- 250g másla
- 3 lžíce brandy (není nutné, ale doporučuju)
- 130ml mléka + lžička octa / 130ml podmáslí - pokojové teploty
- na makový korpus:
- 250g hladké (špaldové) mouky
- 100g mletého máku
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička skořice
- 3 vejce - pokojové teploty
- 220g třtinového cukru
- 125g másla
- 70ml mléka + lžička octa / 70ml podmáslí - pokojové teploty
- čokoládový krém z mascarpone:
- 300g (hořké) čokolády
- 750ml smetany ke šlehání (min 32%) - pokojové teploty
- 750g mascarpone -pokojové teploty
- med či javorový sirup na doslazení
- na dozdobení:
- hrušky
- hroznové víno
- skořice
- med
- máslo
POSTUP:
- Spodní část dortu je ze dvou čoko-lískových korpusů rozkrájených celkem na 4 části , druhé patro je z jednoho čoko-lískového a makového rozkrájeného na dvě části a nejmenší patro je ze tří makových částí.
- Čoko-lískooříškový korpus: Nejdříve si připravíme formy na pečení. Já jsem spodní patro pekla o velikosti 20 cm, druhé patro 15 cm. Takže jsem si máslem vymazala a pečícím papírem vyložila dvě 20-ti centrimetrové formy na dort a jednu 15-ti centimetrovou formu.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Vejce vyšleháme v robotu s cukrem do pěny. Ale dáme si na caš, klidně je šlháme 20 minut.
- Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem.
- V jiné míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu a sůl.
- Až máme vyšlehaná vejce, opatrně zamícháme vychladlou čokoládu s máslem a brandy. Pokud nemáme podmáslí, smícháme mléko s octem a necháme ho 3 minutky stát. Takto vytvořené podmáslí, nebo klasické podmáslí také přidáme k vejcům.
- Nakonec k tekuté směsi prosejeme sypkou směs a přimícháme ořechy. Pořád mícháme opatrně a pomalu, aby se z vyšlehaných vajec nedostal vzduch.
- Těsto rozdělíme do dvou 20-ti cetrimetrových forem a jedné 15-ti centrimentové formy. Myslete na to, že oba 20-ti centrimentové korpusy, budete rozřezávat na poloviny a 15-ti centrimetrovému korpusu zarovnáte pouze vršek.
- Menší korpus pečeme cca 20 minut a větší korpusy asi 30 minut, ale vždy otestujeme špejlí.
- Makový korpus: Mezitím, co se nám pečou čokoládové korpusy, připravíme si těsto na makový korpus. Postup je skoro stejný.
- Opět si nacyhstáme formy na pečení. Jednu 15-ti centrimetrovou a poté buď klasickou 23 centrimetrovou formu, nebo menší plech.
- Vejce opět šleháme asi 20 minut v robotu.
- Máslo si rozpustíme.
- V míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl.
- K vyšlehaným vejcům přimícháme opatrně máslo a podmáslí (opět, pokud nemáme kupované podmáslí, vytvoříme si vlastní s mléka a octa).
- Poté prosyjeme k tekuté směsi sypkou směs a přimícháme mák.
- Těsto rozdělíme do jedné 15-ti centrimetrové formy a do 23 centrimetrové formy či plechu. Myslete na to, že 15-ti centimetrový korpus budete rozřezávat na poloviny a korpus z plechu na tři cca 10 centimetrová kolečka, která nemusí být příliš vysoká, asi 1-2 cm.
- Těsto na plechu či větší formě pečeme asi 15- 20 minut a těsto v 15-ti centimetrové formě asi 25 minut, opět otestujeme špejlí.
- Čokoládový krém: Nejdříve si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou následně necháme vychladnou na pokojovou teplotu.
- Vyšleháme si smetanu do tuha. Poté k ní už jen ručně metličkou zašleháme mascarpone a vychladlou čokoládu.
- Sestavení dortu: Všem vychladlým korpusům odřežeme okraje a zarovnáme vrchní část. Z makového korpusu na plechu či větší formě vykrojíme tři kolečka o velikosti cca 10 cm.
- 1. patro: Největší korpusy rozpůlíme, takže nám vzniknou 4 části. Naplníme je čokoládovým krémem a malou vrstvu krému dáme ze stran i navrch dortu. Dáme vychladit do lednice.
- 2. patro: Makový korpus rozpůlíme, a na střídačku spojíme krémem: makový korpus, krém, čoko korpus, krém a zakončíme druhou půlkou makového korpusu. Opět dáme malou vrstvu krému ze stran a navrch dortu. Dáme do lednice
- 3. patro: Tři kolečka spojíme krémem a trochu krému dáme opět i ze stran a navrch.
- Nyní na největší patro položíme druhé patro a na druhé patro položíme třetí patro.
- Případné nerovnosti zarovnáme krémem.
- Na dozdobení: Hrušky, cca 4 kusy, rozčtvrtíme vykrojíme střed. Dáme je na plech, spolu s asi 2 lžícemi medu, skořicí a na každý kousek hrušky dáme kousek másla. Promícháme a pečeme na 180°C asi 20 minut. Vzniklou medovou omáčku přendáme do rendlíku, přidáme 2 lžíce medu a 2 lžíme másla a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut
- Dort dozdobíme hruškami, hroznovým vínem, medovou omáčkou, lískovými ořechy... A můžem se do něj pustit!
Komentáře
Okomentovat