OBRÁCENÝ KOLÁČ - pomeranč, kakao, kardamom, brandy, olivový olej



Obrácený koláč - rychlý, ale za to luxusní dezert, obzvlášť pokud trochu zaexperimentujete s chutěmi. Já jsem tentokrát místo klasických jablek použila pomeranče namočené v brandy, těsto jsem obarvila kakaem, dochutila špetkou kardamomu a místo másla použila aromatický olivový olej. Další podzimní lahoda! Do upršeného počasí, ještě teplý, se lžící zakysané smetany nebo mascarpone je to DOKONALOST.


INGREDIENCE:
  • (přepuštěné) máslo
  • třtinový cukr
  • 2 velké pomeranče
  • 4 lžíce kvalitního brandy
  • 2 vejce
  • 220g třtinového cukru
  • 160g špaldové mouky
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 120 ml olivového oleje
  • špetka kardamomu
  • mascarpone nebo zakysaná smetana k podávání
POSTUP:
  1. Začneme tím, že si na strouháme kůru z jednoho pomeranče a dáme stranou. Následně oloupeme oba pomeranče, které potom nakrájíme na tenké plátky. Tyto plátky rozložíme na velký talíř, pokapeme 4 lžícemi brandy a dáme do lednice alespoň na půl hodiny. 
  2. Několik plátků másla rozložíme na koláčovou formu. Posypeme třtinovým cukrem a rovnoměrně rozložíme pomeranče naložené v brandy.
  3. Do šlehací mísi vyklepneme obě vejce, přidáme cukr a šleháme asi 15 minut do pěny. 
  4. Přidáme nastrouhanou pmerančovou kůru, kardamom, přilijeme olivový olej a opět šleháme asi jen minutku.
  5. V míse si smícháme mouku a kakao a tuto směs prosyjeme k vaječné směsi a opatrně zamícháme, abychom nestratily vzduch z vajec.
  6. Těsto vlyjeme do formy s pomeranči a dáme do trouby předehřáté n 180° asi na 35 minut.
  7. Po upečení necháme koláč asi 15 minut vychladnout, poté na něj položíme talíř/prkýnko a koláč vyklopíme. Nejlepší je koláč podávt ještě teplý se lžící zakysané smetany nebo mascarpone.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MEDOVNÍK trochu jinak

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku