OBRÁCENÝ KOLÁČ - pomeranč, kakao, kardamom, brandy, olivový olej
Obrácený koláč - rychlý, ale za to luxusní dezert, obzvlášť pokud trochu zaexperimentujete s chutěmi. Já jsem tentokrát místo klasických jablek použila pomeranče namočené v brandy, těsto jsem obarvila kakaem, dochutila špetkou kardamomu a místo másla použila aromatický olivový olej. Další podzimní lahoda! Do upršeného počasí, ještě teplý, se lžící zakysané smetany nebo mascarpone je to DOKONALOST.
INGREDIENCE:
- (přepuštěné) máslo
- třtinový cukr
- 2 velké pomeranče
- 4 lžíce kvalitního brandy
- 2 vejce
- 220g třtinového cukru
- 160g špaldové mouky
- 3 vrchovaté lžíce kakaa
- 120 ml olivového oleje
- špetka kardamomu
- mascarpone nebo zakysaná smetana k podávání
POSTUP:
- Začneme tím, že si na strouháme kůru z jednoho pomeranče a dáme stranou. Následně oloupeme oba pomeranče, které potom nakrájíme na tenké plátky. Tyto plátky rozložíme na velký talíř, pokapeme 4 lžícemi brandy a dáme do lednice alespoň na půl hodiny.
- Několik plátků másla rozložíme na koláčovou formu. Posypeme třtinovým cukrem a rovnoměrně rozložíme pomeranče naložené v brandy.
- Do šlehací mísi vyklepneme obě vejce, přidáme cukr a šleháme asi 15 minut do pěny.
- Přidáme nastrouhanou pmerančovou kůru, kardamom, přilijeme olivový olej a opět šleháme asi jen minutku.
- V míse si smícháme mouku a kakao a tuto směs prosyjeme k vaječné směsi a opatrně zamícháme, abychom nestratily vzduch z vajec.
- Těsto vlyjeme do formy s pomeranči a dáme do trouby předehřáté n 180° asi na 35 minut.
- Po upečení necháme koláč asi 15 minut vychladnout, poté na něj položíme talíř/prkýnko a koláč vyklopíme. Nejlepší je koláč podávt ještě teplý se lžící zakysané smetany nebo mascarpone.
Komentáře
Okomentovat