Nejoblíbenější KARI

Někdo si řekne, proč přidává recept na horký pálivý kari právě v tom nejteplejším období roku? Uznávám, že v zimě by byl na kari asi vhodnější čas, ale za 1) já můžu jíst kari úplně kdykoliv, za každého počasí, protože kari je láska a za 2) i když se to nezdá, kořeněné a pálivé jídlo s chilli papričkami nebo zázvorem zvyšuje vnitřní teplotu v těle, takže se začneme potit a přirozeně ochlazovat.

A NAVÍC, je tohle jídlo, jako většina na mém blogu, neuvěřitelně jednoduché, taky veganské a bezlepkové! No nezkus to.

Na závěr předem říkám, že kari dělám vždycky podle oka a chuti, takže žádný konkrétní druh většinou nevařím. Tohle je prostě kari podle mě, takový random recept, který je však neuvěřitelně lahodný (trocha skromnosti Barboro!) a proto ho s vámi

taky chci sdílet. Obsahuje totiž všechny ingredience, co MILUJU!

INGREDIENCE na 4-6 porcí:

  • 2 šalotky nebo jedna větší cibule, nakrájené na kolečka
  • 1-2 chilli papričky, nakrájené na kolečka (pro menší pálivost můžete odstranit semínka)
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • cca 2-3 cm kousek zázvoru, zbavený slupky, nastrouhaný na jemno
  • ČL římského kmínu
  • 2 ČL uzené mleté papriky
  • 2 ČL sladké mleté papriky
  • ČL kurkumy
  • ČL sušeného koriandru
  • čerstvý koriandr, stonky nakrájené na jemno, lístky stranou na servírování
  • kokosový olej
  • konzerva kvalitního kokosového mléka (např. z dm, nejlepší je však domácí)
  • 1 větší batát, nakrájený na 1-2 cm kostičky
  • 2 konzervy (černých) fazolí
  • 280g rajčatového protlaku (2 menší konzervy)
  • 1 větší lilek, nakrájený na 1-2 cm kostičky
  • 2 limetky
  • rýže, quinoa nebo chlebové placky k podávání
POSTUP:
  1. Ve velké pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce kokosového oleje. Přidáme šalotku, chilli papričky, česnek, zázvor  stonky koriandru. Na středním plameni restujeme asi 2 minuty. 
  2. Mezitím si v malé mističce smícháme všechno koření (kmín, obě papriky, kurkumu, koriandr) a na sucho ho necháme rozvonět na suché rozehřáté pánvi, postačí půl až minutka. Potom koření přihodíme k pánvi se zeleninou. Mícháme.
  3. Až všechno krásně zezlátne a voní, přidáme do pánve batát a přecezené fazole. Opět zamícháme a nakonec přidáme kokosové mléko a protlak a všechny konzervy naplníme vroucí vodou a přilijeme do pánve.
  4. Celý obsah pánve přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a takto vaříme asi hodinu. Jednou za čas zamícháme a případně přilijeme víc vody.
  5. Mezitím si na trošce kokosového oleje orestujeme lilek se špetkou soli a uvaříme/upečeme přílohu (v mém případě to byla quinoa)
  6. Asi po hodině vaření kari, ho dochutíme: dosolíme, a taky přidáme šťávu z limetky. Až jsme spokojení, můžeme servírovat spolu s opečeným lilkem, lístky koriandru a přílohou.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak