3 VEGANské korpusy na dort+krém

Dneska tu pro vás mám rovnou tři recepty! No dobře, jsou si hodně podobné, takže vpodstatě jeden ve třech obměněných variantách. Ale všechny tři jsou jen z rostlinných surovin! A všechny tři jsou základní korpusy na dorty! Ano, dneska jsem strávila skoro celý den v kuchyni, abych tyhle korpusy ozkoušela a zaručila vám, že se povedou. Jsou to takové kostry, základy pro vás, které si samozřejmě můžete podle potřeb obměňovat-přidat čokoládu, skořici, pomerančovou kůru, ovoce, nahradit část mouky mletými ořechy, celozrnnou moukou,... Jednoduše, co vás napadne.
Taky bych vás chtěla vyvést z jednoho mýtu, a to že se veganské pečení prodraží. Vůbec, spíš naopak. Není ani třeba používat nějaké speciální náhražky, vajíčka prostě vynecháte, máslo nahradíte olejem, mléko třeba sojovým... A je to! A já tu pro vás teda mám tři základní korpusy a jeden krém na veganské dorty, podle kterých vždycky peču. Mým favoritem je samozřejmě ten čokoládový!





ČOKOLÁDOVÝ KORPUS
360ml rostlinného (sojového) mléka
2 čajove lžičky jablečného/bílého vinného octa
320g jablečného pyré
160ml (řepkového) oleje
280g cukru krupice
120ml silného espressa
360g hladké mouky
90g holandského kakaa
2 čajové lžičky jedlé sody
1 čajová lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli



Formu o průměru 20-25cm si vymažeme rostlinným olejem nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C. Do mísy dáme mléko, smícháme ho s octem a necháme asi 5 minut stát. Přidáme k němu kávu, pyré, olej a cukr. Vyšleháme metličkou, aby se co nejvíce cukr rozpustil. V jiné míse smícháme mouku, kakao, sodu, prášek do pečiva a sůl. Následně přimícháváme postupně suchou směs k mokré, až nám vznikne bezhrudkové těsto. Pečeme asi 50-55 min. Výsledný korpus trochu připomíná brownies, ale je pěkně pevný.





VANILKOVÝ KORPUS
320ml rostlinného (sojového) mléka
2 čajové lžičky jablečného/bílého vinného octa
100ml (řepkového) oleje
280g cukru krupice
300g hladké mouky
2 čajové lžičky jedlé sody
1 čajová lžička prášku do pečiva
1/4 čajové lžičky soli
1 čajová lžička vanilkového aroma


Formu o průměru 20-25cm si vymažeme rostlinným olejem nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C. Do mísy dáme mléko, smícháme ho s octem a necháme asi 5 minut stát. K mléku s octem přidáme olej, cukr a aroma a šleháme metličkou, dokud se cukr co nejvíce nerozpustí. V jiné míse smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva  a sůl. Poté po lžících přidáváme suchou směs do mokré, až nám vznikne krémové, hladké a tekuté těsto, které nalijeme do formy a pečeme 30-40 minut. Tento korpus je trochu drolivý, ale pěkně se rozplývá na jazyku.






BANÁNOVÝ KORPUS (hrnkový)
4 zralé banány (váží cca 360g BEZ slupky)
1/2 hrnku řepkového oleje
1 hrnek cukru krupice
1/4 sojového mléka
2 čajové lžičky jablečného/bílého vinného octa
1 a 3/4 hrnku hladké mouky
2 čajové lžičky jedlé sody
1 čajová lžička prášku do pečiva
1/2 čajové lžičky soli


Formu o průměru 20-25cm si vymažeme rostlinným olejem nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C. Mléko si smícháme s octem a necháme asi 5 minut stát. Do mixéru dáme banány, olej, cukr a odstáté mléko s octem. Mixujeme do hladka. Pokud nemáte mixér, jednoduše rozmačkejte banány vidličkou a přišlehejte cukr, olej a mléko s octem. V jiné míse si smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Postupně do této suché směsi přimícháváme tekutou směs z mixéru. Vzniklé těsto nalijeme do formy a pečeme 50-60 minut. Výsledek bude vláčnější díky banánům a taky přirozeně nasládlý.





ČOKOLÁDOVO-KOKOSOVÝ KRÉM
2 plechovky kokosového mléka (nejlepší je z albertu)
200g hořké čokolády
případně moučkový cukr nebo kakao

Kokosové mléko dáme do lednice výkem dolů alespoň na 4 hodiny, aby se tuhá část oddělila od tekuté. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout. Do mísy si dáme ztuhlou část z kokosového mléka, přidáme čokoládu a vyšleháme ručním šlehačem. Můžeme podle chuti přidat ještě cukr nebo kakao. Dáme vychladit na alespoň 20 minut a pak krémem můžeme plnit korpus.


Komentáře

  1. Ďakujem za úžasný recept bez kadejakých vegánskych prísad, na ktoré neminiem peniaze :D. Nahľadala som sa veľa medzi receptami a toto je topka z topiek. Už sa teším ako si pochutnám!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, v posledním receptu je 1/4 sojového mléka myšleno jako 250ml nebo jako čtvrtina hrnku?
    Za odpověď i za recept moc děkuji! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, píšu asi pozdě, ale je tím myšleno 1/4 hrnku. Nejdřív mě taky napadlo plácnout tam 250 ml, ale pak to bylo tak tekutý, že jsem musela přidat další mouku, aby to bylo vůbec použitelný. :-D Snad poslouží aspoň někomu dalšímu. :-)

      Vymazat
  3. Už několikrát jsem dělala vanilkový korpus a vždycky chutnal.Vydrží dlouho vláčný.Krém je výborný.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak