Makové BEZÉ s čokoládovým krémem

Sldké pečení, Bez Lepku, Vegetarian
Znáte bezé? Křehoučké těsto z vyšlehaných bílků a cukru? Když přidáte ořechy (nebo třeba mák) vzknikne lahodný, lehoučký a na jazyku se rozplývající bezé dort. A pak ještě čokoládový krém? Můj bože, jdu si pro další kousek!

Tu klasičtější verzi jsem pekla už mnohokrát podle nejužasnější Kitchenette. Tak jsem se rozhodla ji trochu obzvláštnit a místo ořechů přidat mák a do krému zamíchat rozpuštěnou čokoládu. Určitě vymyslíte mnoho dalších variant, nebojte se experimentovat, ale já jsem si zamilovala přímo tuhle kombinaci a proto jsem se rozhodla ji s vámi sdílet.
INGREDIENCE (1 dort o průměru 22cm nebo dva menší 15cm)
Těsto:
  • 6 bílků (cca 250g)
  • 120g mletého máku
  • 200g třtinového moučkového cukru
  • lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
Krém:
  • 750ml smetany ke šlehání
  • 500g mascarpone
  • 250g hořké čokolády + na strouhání
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 140°C.
Bílky si dáme do čisté mísy a se špetkou soli vyšleháme robotem do sněhu. Potom z stálého míchání přidáme cukr.
Potom pomalu a opatrně přimícháme mák smíchaný se škrobem. Na pečící papíry, které jsme ještě před tím vymazali máslem, rozetřete těsto do čtyř velkých nebo osmi malých kruhů. Všechny plechy dáme najednou do trouby a pečeme 40-60 minut, záleží na velikosti kruhů.
Mezitím si připravíme krém. Smetanu vyšleháme do tuha, přimícháme mascarpone a čokoládu, kterou jsme si předtím rozpustili ve vodní lázni.
Po upečení necháme korpusy vychladnout a potom opatrně sundáváme z pečícího papíru. Pokud se vám některé rozlomí, nic se neděje, krém je spojí dohromady.
Vrstvení: Na tác či talíř si položíme první korpus. Na něj navrstvíme zhruba 1/4 krému, položíme na něj další čtvrtinu krému a pokračujeme dokud nebudeme mít nahoře krém.
Můžeme dozdobit borůvkami či jiným ovocem a nastrouhanou čokoládou. Necháme alespoň 2 hodiny vychladit. Dort se krásně proleží ztuhne a bílkový korpus změkne.




Komentáře

  1. Ahojky, mohla bys prosím udělat recept na Oreo dort + jeho zdravější verzi třeba i s ovocem (malinama)? Potřebovala bych kamarádce něco na narozeniny :D ♥ jinak super recept, určitě zkusím někdy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě něco zkusím vymyslet a děkuju za komentář :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak