DÝŇOVÝ cheesecake s pekanovými ořechy a švestkami v brandy


Dýně kam se podíváš, takže je čas ji začít používat i do sladkých receptů! Na podzimní pečení a vaření jsem se neskutečně těšila. Fakt. Je to asi i tou útulnou atmoškou, ale obecně, všechno od fíků, skořice, jablek až po dýni naprosto zbožňuju<33 Takže nebojte, tohle určo není poslední ''podzimní'' recept.


Spodní vrstvu dortu jsem protentokrát udělala trochu jinak. Nejdřív jsem upekla vlastní skořicové sušenky, které jsem pak rozmixovala s pekanovými ořechy a řeknu vám, vůbec to nebylo špatný. Pokud se vám však nechce péct vlastní sušenky, tak si vystačíte s lotuskami nebo jinými vámi vybranými sušenkami.


INGREDIENCE:

  • na sušenky:
  • 200g (celozrnné špaldové) mouky
  • 200g třtinového cukru
  • 160g změklého másla
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • na cheesecake:
  • 100g pekanových ořechů
  • 500g smetanového sýra (lučina, philadelphia..) 
  • 200g zakysané smetany
  • 500g dýňového pyré (na kostky nakrájenou dýni jsem podusila s trochou vody asi 15 minut, přecedila a rozmixovala na kaši)
  • 150-200g (třtinového) cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • na švestky a pekany v brandy:
  • trocha másla
  • švestky (cca 10ks)
  • pekanové ořechy (asi hrst)
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 5 lžic brandy
POSTUP:
Na sušenky robotem utřeme máslo s cukrem. Následně přimícháme mouku smíchanou se skořicí a sodou a vytvoříme těsto, ze kterého tvarujeme na plech vyložený pečícím papírem kuličky. Pečeme 10-15 minut na 180°C.
Až nám sušenky po upečení vychladnou, rozmixujeme jich 220g s pekanovými ořechy. Mně už tato směs držela dobře pohromadě, ale pokud ji budete mít příliš sypkou, přidejte ještě trochu másla.
Tuto směs vytlačíme do kulaté formy vyložené pečícím papírem a dáme předpéct do trouby na 7 minut na 180°C.
Mezitím si připravíme náplň. Je dobré mít všechny ingredience o pokojové teplotě. Nejdříve smícháme smetanový sýr,zakysanou smetanu, cukr a pyré. Nakonec přimícháme koření a postupně jedno po druhém vejce. Podle chuti případně dosladíme.
Náplň vlijeme na předpečený základ a cheesecake dáme do trouby péct na 150°C 45-60 minut. Dobré je společně s cheesecakem dát do trouby také plech s vodou, aby nám povrch nepopraskal. Po upečení necháme cheesecake vychladnout v troubě s otevřenými dvířky a následně alespoň na 2 hodiny do lednice.
Cheesecake je dobrý už jen tak sám o sobě, ale je super doplnit ho o švestky v brandy: do rozehřáté pánve hodíme kousek másla, švestky nakrájené na čtvrtky a pekanové ořechy. Minutku až dvě opékáme, poté přisypeme cukr a přilijeme brandy a vaříme dokud se cukr nerozpustí (to by mělo být během 1 minuty). Touto směsí ozdobíme vychlazený cheesecake.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku

MEDOVNÍK trochu jinak