Letní malinovo-pistáciový OMBRE dortík



Sice se blíží konec srpna, ale to neznamená, že už se musíme honem rychle přesměrovávat na podzim. Naopak! Užijme si ještě ty poslední letní dny, třeba s tímhle želatinovým dortíkem:) Želatiny jsem se nějakou dobu docela bála, nikdy mi výrobky z ní neztuhly, ale teď už jsem strach překonala a používám ji častěji, než kdy jindy! :D Takže pokud se jí taky bojíte, zkuste to ještě naposled, uvidíte, že to půjde skoro samo :) Jo a kombinace pistácií a malin je fakt slast!

INGREDIENCE:

120g mletých (rozmixovaných) pistacií
2 vejce60g mouky60g cukru krupice2 lzice oleje3 lzice kokokosového mléka v plechovce(jen tučná část) Kilo řeckého (tučného) jogurtu200 ml smetany(min 33%tuku)/kokosového mléka v plechovce6 plátků želatiny500g malin150g cukru nebo podle chuti

POSTUP:
Korpus: Žloutky oddělíme od bílků a smícháme je s cukrem, olejem a kokosovým mlékem. Přimícháme prosátou mouku a pistácie. V jiné míse vyšleháme z bílků sníh a opatrně přimícháme k předpřipravenému těstu. Vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů asi 15-20 minut, otestujeme špejlí. Mezitím si připravíme náplň. Plátky želatiny dáme do mísy a zalijeme asi 2 hrnky vody, tak aby byly ponořené. Jogurt, cukr i smetanu/kokosové mléko dáme do hrnce a za stálého míchání zahřejeme, ale nevaříme. Namočenou želatinu vytáhneme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu, přimícháme do jogurtu, až je zcela rozpuštěná. Zhruba 1/3 náplně nalijeme na vychladlý korpus a dáme do lednice (nebo do mrazáku, pokud chceme proces urychlit) dokud nám povrch neztuhne. Mezitím si dáme do kastrůlku maliny, přivedeme je k varu a na mírném plameni vaříme asi 5 minut. Poté propasírujeme. Zbylou jogurtovou náplň rozdělíme na dvě části. Do první dáme malinové omáčky méňe, do druhé více. Až nám ztuhne povch dortu v lednici, nalijeme na něj náplň s menším množstvím malin. Opět necháme ztuhnout a zakončíme poslední vrstvou. Takto připravený dort necháme v lednici ztuhnout minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc. Můžeme posypat pistáciemi



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

KÁVOVÝ cheesecake bez lepku

MEDOVNÍK trochu jinak