CANDÁT s gratinovanými BATÁTY a omáčkou z pečených rajčat


Klasické gratinované brambory určitě všichni známe. Ale zkuste si místo nich představit krásně červené, nasládlé batáty. Přesně tak, je to boží. A ke sladkým batátům omáčka z pečených rajčat s koriandrem a celé jídlo už jen dokončit candátem opečeným na přepuštěném másle. A lehká letní večeře je na světě!

INGREDIENCE pro 2 osoby:

  • batáty:
  • 1 batát (150-200g)
  • 80g strouhaného parmazánu
  • 250ml smetany
  • lžíce mouky
  • strouhaný muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • rajčatová omáčka:
  • 400g rajčat (nejlepší budou cherry rajčátka, ale když použijete velká, taky se nic nestane)
  • olivový olej
  • čerstvý koriandr (pokud ho nemáte rádi, nahraďte např. bazalkou)
  • sůl, pepř
  • candát:
  • 2 filety candáta
  • přepuštěné máslo (případně normální máslo)
  • sůl, pepř
  • lžíce až dvě mouky
POSTUP:
Batáty si nakrájíme na co nejtenčí plátky.

Dáme je do mísy a promícháme s moukou, muškátovým ořechem (tím raději šetřete), solí a pepřem.

Do zapékací mísy vyložíme první vrstvu batátů.

Přelijeme ji asi 1/4-1/3 smetany.

a posypeme asi 1/4 parmazánu.

Takto pokračujeme asi další 3 vrstvy. Poslední vrstvu zalijeme jen smetanou (neposypáváme sýrem)
Přikryté dáme péct do trouby na 40 minut na 180°C.

 Po 40 minutách vyndáme z trouby.

 Posypeme parmazánem, muškátovým oříškem a pepřem. 

Vrátíme do trouby, tentokrát na 20 minut na 200°C.

Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Pokud požíváme velká rajčata nakrájíme si je na menší kousky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, přidáme nasekané STONKY koriandru, osolíme a opepříme. Pečeme asi 20 minut na 200°C dokud nezačnou na okrajích hnědnout.

Po upečení rajčata rozmixujeme a poté ještě chvíli povaříme.
Brambory si vyndáme z trouby a necháme odpočívat.

Filety z candáta umyjeme, pečlivě osušíme, osolíme a opepříme z obou stran a nakonec obalíme v mouce. Ve velké pánvi si rozpustíme větší množství másla. Plamen následně snížíme na střední ohřev a candáta opékáme z každé strany 3-4 minuty.
Vychladlé batáty vykrojíme např. do kulatého tvaru a servírujeme s candátem a rajčatovou omáčkou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak