CANDÁT s gratinovanými BATÁTY a omáčkou z pečených rajčat
Klasické gratinované brambory určitě všichni známe. Ale zkuste si místo nich představit krásně červené, nasládlé batáty. Přesně tak, je to boží. A ke sladkým batátům omáčka z pečených rajčat s koriandrem a celé jídlo už jen dokončit candátem opečeným na přepuštěném másle. A lehká letní večeře je na světě!
INGREDIENCE pro 2 osoby:
- batáty:
- 1 batát (150-200g)
- 80g strouhaného parmazánu
- 250ml smetany
- lžíce mouky
- strouhaný muškátový oříšek
- sůl, pepř
- rajčatová omáčka:
- 400g rajčat (nejlepší budou cherry rajčátka, ale když použijete velká, taky se nic nestane)
- olivový olej
- čerstvý koriandr (pokud ho nemáte rádi, nahraďte např. bazalkou)
- sůl, pepř
- candát:
- 2 filety candáta
- přepuštěné máslo (případně normální máslo)
- sůl, pepř
- lžíce až dvě mouky
POSTUP:
Dáme je do mísy a promícháme s moukou, muškátovým ořechem (tím raději šetřete), solí a pepřem.
Do zapékací mísy vyložíme první vrstvu batátů.
Přelijeme ji asi 1/4-1/3 smetany.
a posypeme asi 1/4 parmazánu.
Takto pokračujeme asi další 3 vrstvy. Poslední vrstvu zalijeme jen smetanou (neposypáváme sýrem)
Přikryté dáme péct do trouby na 40 minut na 180°C.
Po 40 minutách vyndáme z trouby.
Posypeme parmazánem, muškátovým oříškem a pepřem.
Vrátíme do trouby, tentokrát na 20 minut na 200°C.
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Pokud požíváme velká rajčata nakrájíme si je na menší kousky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, přidáme nasekané STONKY koriandru, osolíme a opepříme. Pečeme asi 20 minut na 200°C dokud nezačnou na okrajích hnědnout.
Po upečení rajčata rozmixujeme a poté ještě chvíli povaříme.
Brambory si vyndáme z trouby a necháme odpočívat.
Filety z candáta umyjeme, pečlivě osušíme, osolíme a opepříme z obou stran a nakonec obalíme v mouce. Ve velké pánvi si rozpustíme větší množství másla. Plamen následně snížíme na střední ohřev a candáta opékáme z každé strany 3-4 minuty.
Vychladlé batáty vykrojíme např. do kulatého tvaru a servírujeme s candátem a rajčatovou omáčkou.
Komentáře
Okomentovat