CUKRFREE čoko koláč s ořechovou krustou
Bez lepku, Bez cukru, Sladké pečení, Vegetarian
Znáte cukrfree? Ne? Tak to musíte hned teď napravit a kouknout na blog Janiny a ještě v lepším případě si koupit její
knihu. Tato skvělá a inspirativní žena vytváří super jednoduché, ale taaaaak
moc chutné recepty bez cukru, mouky a dalších high carb ingrediencí a opravdu
mě tenhle způsob stravování a obzvlášť její kuchařka zaujala. Z části dezertů
jsem ozkoušela už skoro všechny recepty a proto jsem se rozhodla, zkusit
vymyslet nějaký takový dortík, inspirovaný právě cukrfree sama. Takže jsem šla
dokoupit stevii, protože ač to říkám nerada, na úplně nesladkou chuť odvyklá
zdaleka nejsem a pustila se do pečení. Vznikl z toho všeho fakt neuvěřitelně
jednoduchej koláč z ořechů a tvarohu, který neobsahuje ani gram jakékoliv
mouky, cukru, medu nebo sirupu! To nezní úplně špatně ne?
- krusta:
- 160g lískových ořechů
- 70g strouhaného kokosu
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1 vejce
- 2 polévková lžíce rozpuštěného ghí/másla/kokosového oleje/jiného rostlinného oleje
- 1 polévkavá lžíce oříškového/semínkového másla (já použila pastu ze sezamových semínek tahini)
- 3 pol. lžíce mléka
- stevie podle chuti
- náplň:
- 500g tvarohu v kostce
- 150g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 2 lžíce oříškového/semínkového másla
- 3 polévkové lžíce kakaa
- stevie podle chuti
Zapneme si troubu na 180°C.
Ořechy dáme spolu s kokosem rozmixovat na co nejjemněji a přendáme do mísy. Následně je smícháme s kakaem a stevií.
V menší misce vidličkou rozmícháme vajíčko, ghí (či jiný tuk), oříškové máslo a mléko.
Tuto tekutou směs zapracujeme do sypké a vytvoříme pevné těsto, které vložíme do koláčové formy vymazané tukem nebo vyložené pečícím papírem.
Dáme péct na cca 10-15 minut.
Mezitím si uděláme náplň a to jednoduše vyšleháním všech ingrediencí. Až máme upečený korpus, naplníme ho náplní, výkon trouby snížíme na 150°C a pečeme asi 45 minut. Pokud nechceme mít popraskaný povrch, vložíme do trouby také plech naplněný vodou.
Komentáře
Okomentovat