CUKRFREE čoko koláč s ořechovou krustou

Bez lepku, Bez cukru, Sladké pečení, Vegetarian
Znáte cukrfree? Ne? Tak to musíte hned teď napravit a kouknout na blog Janiny a ještě v lepším případě si koupit její knihu. Tato skvělá a inspirativní žena vytváří super jednoduché, ale taaaaak moc chutné recepty bez cukru, mouky a dalších high carb ingrediencí a opravdu mě tenhle způsob stravování a obzvlášť její kuchařka zaujala. Z části dezertů jsem ozkoušela už skoro všechny recepty a proto jsem se rozhodla, zkusit vymyslet nějaký takový dortík, inspirovaný právě cukrfree sama. Takže jsem šla dokoupit stevii, protože ač to říkám nerada, na úplně nesladkou chuť odvyklá zdaleka nejsem a pustila se do pečení. Vznikl z toho všeho fakt neuvěřitelně jednoduchej koláč z ořechů a tvarohu, který neobsahuje ani gram jakékoliv mouky, cukru, medu nebo sirupu! To nezní úplně špatně ne?

INGREDIENCE na koláč o průměru cca 22 cm

  • krusta:
  • 160g lískových ořechů
  • 70g strouhaného kokosu
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 2 polévková lžíce rozpuštěného ghí/másla/kokosového oleje/jiného rostlinného oleje
  • 1 polévkavá lžíce oříškového/semínkového másla (já použila pastu ze sezamových semínek tahini)
  • 3 pol. lžíce mléka
  • stevie podle chuti
  • náplň:
  • 500g tvarohu v kostce
  • 150g bílého jogurtu 
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oříškového/semínkového másla
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • stevie podle chuti
POSTUP:
Zapneme si troubu na 180°C.
Ořechy dáme spolu s kokosem rozmixovat na co nejjemněji a přendáme do mísy. Následně je smícháme s kakaem a stevií. 
V menší misce vidličkou rozmícháme vajíčko, ghí (či jiný tuk), oříškové máslo a mléko.
Tuto tekutou směs zapracujeme do sypké a vytvoříme pevné těsto, které vložíme do koláčové formy vymazané tukem nebo vyložené pečícím papírem.
Dáme péct na cca 10-15 minut.

Mezitím si uděláme náplň a to jednoduše vyšleháním všech ingrediencí. Až máme upečený korpus, naplníme ho náplní, výkon trouby snížíme na 150°C a pečeme asi 45 minut. Pokud nechceme mít popraskaný povrch, vložíme do trouby také plech naplněný vodou.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

3 VEGANské korpusy na dort+krém

MAKOVÝ dortík s RICOTTOVÝM krémem a POVIDLY

MEDOVNÍK trochu jinak